Petak 15.06.2018.
17:43
J. L. Petković - Vesti

Novinar koji je previše znao?

twitter.com/XXLTulip
Stefan Cvetković

MUP je krenuo u opsežnu potragu u koju su uključeni žandarmerija, helikopteri, policijski psi i ronioci koji pretražuju jezera i kanal Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

- O ovom događaju odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je istog trenutka raspisala potragu sa Stefanom Cvetkoviće i za njim se intenzivno traga - saopštio je MUP.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", policijska istraga mogućih motiva nestanka ide u nekoliko pravaca, uključujući i činjenice da je bio kritičar lokalnih vlasti, ali da su razlog možda i poslednji tekstovi vezani za druge teme.

Cvetković se nekoliko puta žalio da mu prete "različiti političko-tajkunski moćnici", a polovinom maja je ispričao da je šest sati zadržan na prelazu Jarinje. Tamo je, kako je kazao, od kosovske policije dobio dokument da je zadržan po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

- Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu - kazao je Cvetković.

Malo nakon ubistva Ivanovića, Cvetković je održao konferenciju za novinare pod nazivom "Koliko košta likvidacija na severu Kosova", između ostalog pokazujući fotografije osoba koje su navodno bile umešane i kazao da je atentat plaćen 40.000 evra. Do tih informacija je, kako je istakao, došao uz pomoć novinara iz Prištine i Albanije.

DJB: Posledica politike linča

Pokret Dosta je bilo saopštio je da je nestanak novinara Stefana Cvetkovića koji je istraživao ubistvo Olivera Ivanovića, "još jedan podsetnik na to u kakvom bezakonju živimo i da nam državu vode ljudi koji su otvarali šampanjac kada je ubijen premijer Zoran Đinđić".

- Taj incident je dokaz da je u gušenju istine i sprečavanju obaveštenosti građana sve dozvoljeno. Nema građanina Srbije kojem prva asocijacija na ovu vest nisu Ćuruvija i Stambolić. Ubistvo Olivera Ivanovića još uvek nije rešeno, a slučaj je proširen novom nepoznanicom. Likvidiranog političkog oponenta i nestalog novinara u potrazi za istinom, između ostalog, povezuje i to što su bili na udaru političkog linča i sudskih tužbi članova vladajuće SNS - saopštio je DJB.

- Desetak dana pred sam čin smo imali informaciju da su na teritoriji Kosovske Mitrovice prisutna lica koja su angažovana za izvršenje nekog kriminalnog čina, bilo je naznaka da to može da bude i likvidacija. Nažalost, nismo imali potpunu informaciju, pa se desilo to što se desilo. Želim da upoznam javnost da je grupa koja je radila na likvidaciji u Kosovskoj Mitrovici prisutna od 12. januara i da je imala logistiku u najmanje jednoj osobi koja je bila ne samo logistika, već je obezbeđivala i oružje kojim je izveden čin ubistva. Informacije koje mi imamo kažu da ubistvo nije planirano za 16. januar, već za trenutak koji se ukaže da tako nešto može da bude izvršeno - kazao je Cvetković, dodajući da je domaćin tih lica sa teritorije Kosovske Mitrovice iz kriminalnog miljea i poznat vlastima.

Takođe je rekao da je istraga dovela do saznanja da postoji sprega kriminalnog miljea s Euleksom i kosovskom policijom, ali i lokalnom administracijom.

Cvetković je prošle godine nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražili su od policije da što pre pronađe nestalog novinara.

2024 © - Vesti online