Petak 15.06.2018.
12:43
Vestionline, Tanjug

"Još se procenjuje šteta od nepogoda, ispaljeno 1.029 raketa"

youtube.com/ ZooM Vesti Uzice
Željko Radošević (Foto: Arhiva)

- U ovom momentu šteta se još procenjuje. Obišli smo Topolu, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Požarevac. To je deo lokalnih samouprava na čijem području je veliko nevreme 13. juna nanelo štete koje se razlikuju od opštine do opštine - rekao je Radošević za RTS. 

Državni sekretar naglasio je da je protivgradna zaštita u 2018. godinu ušla potpuno spremna sa više od 13.000 protivgradnih raketa, a da je na dan nevremena ispalila 1.029 raketa sa deset radarskih centara.

On je, međutim, istakao da nigde u svetu sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan.

- Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto - rekao je Radošević.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede u merama agrarne politike ima nekoliko mera koje mogu da smanje štetno dejstvo ovakvih neprilika.

- Pre svega želim da naglasim da Ministarstvo poljoprivrede godinama unazad regresira premiju osiguranja useva koja itekako mogu da ublaže štete koje su nastale - rekao je on. 

Radošević je ukazao da većina poljoprivrednika nije osigurana, ali je naveo da ima pozitivnih pomaka.

- Većina poljoprivrednika nije osigurano, ali imamo neke pozitivne trendove. U 2017. smo imali 22.301 zahtev koji je vredan preko 602 miliona - rekao je Radošević.

Državni sekretar rekao je da Ministarstvo poljoprivrede u merama podrške ima meru Izgradnja protivgradnih mreža koja je, kako tvrdi, apsolutno efikasna.

- Protivgradne mreže su pre svega namenjene za voćare, ali i mali poljoprivrednici sebi mogu da je priušte ako dodamo tome činjenicu da u Ministarstvu poljoprivrede postoji jedna kreditna linija koja pruža priliku da naši poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstva mogu da dobiju kreditna sredstva upravo za ove namene – za izgradnju protivgradnih mreža sa kamatnom stopom od jedan odsto - rekao je Radošević. 
 

2024 © - Vesti online