Petak 15.06.2018.
08:50
V. Mačar - Vesti

Svi putevi vodili u Milton

U prepunoj manastirskoj crkvi Svetu arhijerejsku liturgiju služili su njegovo preosveštenstvo vladika Mitrofan, episkop Eparhije kanadske, njegovo visokopreosveštenstvo vladika, ekiskop Eparhije dabrobosanske, te njegovo preosveštenstvo vladika Longin, episkop Novogračaničke i srednjoameričke eparhije, uz sasluženje svih sveštenika iz crkava u Ontariju i Kvebeku, u okviru Eparhije kanadske SPC. Pojao je hor Sveti Roman Melod, pod dirigentskom palicom Biljane Važić.

Nedelja Svih svetih je i slava Saveznog kola srpskih sestara, a slavski kolač prerezao je vladika Hrizostom. Kumovi ovogodišnje slave bili su Dušanka i Nikola Tubić, a za narednu godinu ove časne dužnosti prihvatili su se protojerej stavrofor Milovan Sredojević sa suprugom Lelom.

Eparhijskom danu prisustvovali su i predstavnici vlasti u Kanadi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Srđan Lalić, novi ambasador BiH u Otavi, te Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu. Prigodnim besedama goste su pozdravili ambasador Srđan Lalić, generalni konzul Vasilije Petković, kao i vladike Longin i Hrizostom, a završnu reč na slavskom ručku imao je domaćin iz Miltona, vladika Mitrofan, episkop Eparhije kanadske Srpske pravoslavne crkve. Ispred domaćina goste je pozdravio otac Jovan Marjanac, starešina hrama Svih srpskih svetitelja iz Misisage.

Nakon slavskog ručka u Letnjem manastirskom paviljonu ljubitelji folklorne igre uživali su u nastupima folkloraša okupljenih oko Akademije Srpske narodne igre. Uz muziku Parti benda narod se uhvatio u kolce, koje nije prestajalo tokom celog dana.

Ambasadorovo pozdravno pismo

Pored uglednih zvanica, bilo je predviđeno da Eparhijskom danu prisustvuje i Mihailo Papazoglu, ambasador Srbije u Kanadi. On je, međutim, zbog drugih obaveza bio sprečen da prisustvuje ovom najvećem skupu kanadskih Srba, ali je organizatorima poslao pozdravno pismo.

 











 

2024 © - Vesti online