Petak 15.06.2018.
03:00
B. Miličić - Vesti

Srbin slikom miri Nemce i Francuze

Ula Brita Baumer
Delegacije pored spomenika stradalim francuskim i nemačkim vojnicima

- Susret dva gradonačelnika i delegacija ova dva prijateljska grada u Verdenu, mestu velike bitke Prvog svetskog rata je protekao u duhu mira i pomirenja Francuza i Nemaca koji su u Velikom ratu bili žestoki neprijatelji. Moj rad je slika velikog formata sa dosta simbolike gde sam rat predstavio u liku đavola, a mir kao dva goluba. Ima tu još nekih detalja koji na simboličan način govore o ratu kao velikoj tragediji i nesreći, ali i poruka da čovečanstvo treba da čini sve da vlada mir - kaže slikar Toma Branković.

Ula Brita Baumer
Veliko priznanje: Toma Branković (desno)

Naš slikar je velikom samostalnom izložbom "Impresije sa Svete Gore" u Tiršenrojtu obeležio 70 godina života i 55 godina umetničkog rada i angažovanja. U sredini gde živi i stvara poznat je i kao ikonoslikar, a kao član Umetničkog udruženja u Vajdenu učestvovao u dosta zajedničkih projekata u celom regionu.

Verden - mesto stradanja

Najveća bitka Prvog svetskog rata vođena je u Verdenu u Francuskoj 1916. godine. Trajala je bez prekida 300 dana i noći uz stalnu artiljerijsku vatru do tada neviđenog intenziteta i trajanja. U frontalnom sudaru francuske i nemačke vojske, koji je nazvan totalni rat, na obe strane bilo je 300.000 mrtvih i nestalih i 400.000 povređenih. Verden je ostao simbol velikog stradanja u Velikom ratu.

2024 © - Vesti online