Subota 16.06.2018.
01:30
A. Šišić - Vesti

Kako pobediti paniku?

pixabay.com
 

Anksioznost je stanje koje prati osećaj unutrašnje uznemirenosti i straha da će se nešto strašno dogoditi. Smatra se da su panični napadi odgovor tela na nagomilan stres u životu pojedinca.

Okidača za strahove ima bezbroj, a ljudi kad se nađu u društvu osobe koja ima anksiozni napad, uglavnom ne znaju kako da se postave. Kad vide da im je prijatelja preplavila panika, prvo ga upitaju da li bi popio ili pojeo nešto.

Mali gutljaji vode mogu da ublaže gušenje, ali pomisao na hranu osobama koje pate od anksioznosti izaziva nagon za povraćanjem. Većini onih koja doživljavaju napad panike u tom trenutku rečenica "Bori se protiv straha" više odmaže nego što pomaže. Umesto toga, stisak ruke, zagrljaj ili rečenica: "Proći će, biće sve u redu" ima blagotvorniji učinak.

Najvažnije od svega jeste da čovek koji je u ringu s anksioznošću zna da ima podršku prijatelja, partnera ili porodice. Pojedine ispovesti na internetu onih koji se trude da pobede paniku kažu da im mnogo pomaže kada neko od bližnjih tokom napada pokušava da im skrene misli tako što priča o lepim temama.

Disanje umiruje

Znalci navode da u trenucima paničnog straha, osoba koja pati od ove dijagnoze mora da nauči da kontroliše disanje. Dubok udah i izdah mogu mnogo da pomognu da teskobe prođu. Disanje umiruje organizam i tada bolesnik ima vremena da razbistri um i popije lekove ukoliko ih ima.

2024 © - Vesti online