Četvrtak 14.06.2018.
13:23
Vestionline, Jutarnji list

Mamić uhapšen u Hercegovini, izjasniće se protiv izručenja Hrvatskoj

EPA/STRINGER
Steže se obruč: Zdravko Mamić

Pripadnici bosansko-hercegovačke državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Međugorju Zdravka Mamića po međunarodnoj poternici koju su za njim raspisala Republika Hrvatska. 

- Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tokom dana biti predat u nadležnost Suda BiH - potvrdili su za Hinu iz SIPA.

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi ima li bosansko-hercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju.

- Idem na sud. Ljudi koji su me priveli lepo su se predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cela nacija, moraju me identifikovatii, jer je raspisana poternica. Ja ću se na sudu izjasniti, reći ko sam, što sam i gde sam. I to je to, vraćam se nazad - rekao je Mamić u svom stilu.

Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da živ neće u zatvor u Hrvatskoj.

On ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Mamić je prošle nedelje s još trojicom osoba proglašen krivim te je u odsustvu osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski budžet.

Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog osiječko-baranjskoj policijskoj upravi da raspiše domaću i međunarodnu poternicu za njim.

Za područje Evropske unije bio je izdat evropski nalog.

2024 © - Vesti online