Sreda 13.06.2018.
14:33
Vestionline

Prevencija gojaznosti kao ozbiljnog društvenog problema

PKS
 

Sporazum su potpisali prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlјa Republike Srbije, i Velјko Jovanović, direktor Sektora za polјoprivredu Privredne komore Srbije.

Nacionalna kampanja "Teži ravnoteži" pokrenuta je od strane Privredne komore Srbije - Udruženja za prehrambenu industriju, kao podrška Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Cilj kampanje je da na zanimljiv način informiše i edukuje građane o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti u cilju prevencije gojaznosti.

- Istraživanja pokazuju da ekonomski aspekti fizičke neaktivnosti koštaju zdravstveni sistem svih zemalja sveta približno 54 milijarde dolara godišnje. Sa problemom gojaznosti oko 2025. godine suočiće se čak 50 odsto našeg stanovništva - izjavio je prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. 

- Upravo zbog toga ovakva akcija je više nego dobrodošla da ne lečimo posledice već da pokušamo da otklonimo uzrok svih ovih problema koje gojaznost nosi - istakao je Đukić.

- Gojaznost nije samo lični problem već i društveni, ekonomski i razvojni, i zbog toga je ključno pravovremeno uključivanje svih činilaca društva, od medicinske struke, lokalnih zajednica, institucija, kompanija, predstavnika medija i građana, u udruženu akciju radi promocije zdrave ishrane - rekao je Veljko Jovanović, direktor Sektora poljoprivrede PKS, ukazujući da su upravo podsticaji za nacionalnu kampanju došli od najvećih kompanija u prehrambenom sektoru Srbije.

- Cilj programa je da bude instrument za mobilizaciju svih faktora društva za udruženu akciju radi promocije zdrave ishrane i eliminisanja ponašanja koja mogu predstavljati rizik - istakao je Jovanović.

2024 © - Vesti online