Sreda 13.06.2018.
12:12
Vestionline, Tanjug

"Sadašnja vlast ne snosi odgovornost za bombardovanje"

Tanjug
Bitan je cilj, a ne reakcije zapadnih zemalja: Goran Trivan

Trivan je rekao da sadašnje administracije generalno ne snose odgovornost za to što se dogodillo, pa da se nada da će one stručno-tehnički pomoći da se dođe do rešenja i zaključaka. 

- Ne mislim da je teško i loše u odnosima između zemalja reći izvini, jer to je uradio neko drugi, ne oni koji su sad na vlasti. Tu se krije prostor za mudru svetsku politiku - rekao je Trivan na TV Pink. 

Povodom spekulacija da je osnivanje tela čisto politička priča, ministar zaštite životne sredine poručio je da to nije tačno, jer će se telo baviti isključivo naukom. 

Objasnio je da u će u njegovom radu učestvovati i ministarstva zdravlja, odbrane i obrazovanja, ali da će po potrebi biti uključene i druge institucije. 

Upitan koliko će vremenski taj proces trajati, Trivan je rekao da nema odgovor na to pitanje, da se sa istraživanjem neće žuriti, ali i da garantuje da će se otvoriti neka pitanja "o kojima nismo ni sanjali". 

- Ne znam koliko će proces trajati, nek traje koliko je potrebno, ali neka se posao završi kako treba. Kada dođemo do podataka da oni u međunarodnoj zajednici budu prihvaćeni kao validni, kako bismo pružili dokaze - dodao je ministar. 

Istakao je i da su u čitav proces uključeni vrhunski naučnici, a da će se javnost redovno izveštavati o toku procesa. 

Na pitanje da li će istraživanja biti rađena i na teritoriji Kosova i Metohije, Trivan je rekao da je i tamo bačena ogromna količina municije sa osiromašenim uranijumom, te da su naučnici spemni da odu tamo, a da ostaje pitanje odnosa sa lokalnim prištinskim vlastima, i dodao: 

- Ja im poručujem da sarađuju jer ekološka pitanja nisu politička. 
 

2024 © - Vesti online