Utorak 12.06.2018.
15:16
M. Đorđević - Vesti

I to je (bio) Balkan: Blud usred dana

wikipedia.org/www.skyscrapercity.com
 

"Oni su često i najviše u letnje dane, a naročito u vreme berbe vinograda, u sela na teferič izlazili, gdi su im seljaci morali ladnike od šume praviti, jelo i piće im za gozbu besplatno donositi, gdi su se u jednom selu po nekoliko dana gostili, pa su u drugo selo prelazili", pisao je hroničar Konstantin N. Nenadović.

Srpskoj raji je najteže od svega padalo to što su pustopašnim dahijskim upravnicima morali da šalju svoje žene i devojke koje bi potom Turci nagonili da igraju kolo pred njihovim hanovima, čardacima i konacima da bi sebi odabrali one koje bi im se dopale.

"Od tih žena su Turci birali najbolje i najlepše Srpkinje, pa su s njima pod ladnicima, ladovitim grmovima i lisnatim šumarcima, ležali, valjali se, grljili i javno na sramotu pred očevima, braćom i muževima, sa nesrećnim Srpkinjama blud usred belog dana provodili".

Po zulumu je naročito zapamćen Sali-aga, brat Kučuk Alije, vojvoda i muselim u Rudničkoj nahiji. Ubistva i pljačke su mu bili svakodnevna zabava, a izvan nahije se pročuo naročito po surovosti prema ženama.

2024 © - Vesti online