Sreda 13.06.2018.
06:30
Vesti

Hrana koja tera tugu: Čokolada za bolje raspoloženje

pixabay.com
 

Na tronu je kraljica slatkiša - čokolada. Kakao u braon poslastici utiče na lučenje hormona sreće (endorfina i serotonina). Ona odmah podiže energiju i pruža osećaj zadovoljstva. Mališani je obožavaju, a ni odrasli ne mogu da joj odole. Uglavnom kada su ljudi sami u svoja četiri zida, a nije im valjan dan, umeju da zagnjure u kuhinjsku ostavu i lek potraže u štanglici čokolade.

Voće poput jabuke kao i koštunjavi plodovi kao što su bademi, orasi i lešnici bogati su selenom koji povoljno utiče na depresiju, mrzovoljnost i razdražljivost. Kada svađalicama nije sve po volji, mogu da pojedu šaku ovih zdravih grickalica i osmeh će im zablistati na licu, a tmurne misli otići iz glave.

Pojedine studije navode da kafa može da poboljša raspoloženje. Zato ljubitelji crnog napitka tvrde da bez šoljice kafe ne mogu da započnu dan, i da na njih deluje antidepresivno.

Dokazano je da začinjena i ljuta hrana poboljšava cirkulaciju. Kako krv prostruji telom, tako se čovek oseća da ima više energije. Čili umak tako izaziva osećaj topline u telu i mozak luči endorfin koji brzo poboljšava raspoloženje.

Mekdonalds krivica

Pojedina jela pružaju samo kratkotrajni i prividni osećaj zadovoljstva. U dokumentarnom filmu "Super Size me" Morgan Spurlok je ispitivao uticaj lanaca brze hrane na čoveka. Jeo je samo u Mekdonaldsu izvesno vreme i tokom eskperimenta opisivao kako se osećao. Tvrdio je da je imao neopisivu želju za hranom iz Meka, ali nakon što bi je pojeo osećao se bezvoljno. Čak je i krivio sebe nakon što bi pojeo čizburger jer je počeo da se goji.

2024 © - Vesti online