Utorak 12.06.2018.
13:39
Đ. Barović - Vesti

Čeka se odluka Vrhovnog suda Hrvatske: Kapetan Dragan ostaje u pritvoru?

EPA/Stringer
Kep: Nisam kriv, presudilo mi rekla-kazala

Takođe, mimo dosadašnje prakse, Vrhovni sud Hrvatske nije se izjasnio o zahtevu njegove odbrane za puštanjem iz pritvora. 

Kako za "Vesti" kaže Vasiljkovićev advokat, Slađana Čanković, ročište je trajalo oko tri sata u okviru koga su i tužilaštvo i odbrana predočili svoje razloge koje su prethodno naveli u žalbama na ovu presudu.

- Sudsko veće je saslušalo argumente obe strane i završilo pretres, a trebalo bi da odluku donesu u naredna od tri meseca, međutim, to može da bude i kraće, ali i duže od ovog roka predviđenog zakonom. Mi smo zadovoljni načinom na koji smo Vrhovnom sudu Hrvatske predočili sve činjenice da je naš klijent osuđen bez dokaza i očekujemo da će se to i uvažiti - kaže Čanković.

U Hrvatskoj robija 27 Srba

U hrvatskim zatvorima trenutno je 27 Krajišnika optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Njih 19 je pravosnažno osuđeno, trojica čekaju drugostepenu presudu, četvorica su istražnom zatvoru na osnovu optužnice hrvatskog državnog tužilaštva, a jedan je pod istragom.

Krajišnici robijaju u Splitu, Glini, Lepoglavi, Zagrebu i Osijeku.

Posredstvom video linka, Vasiljković je dao svoj iskaz iz Istražnog zatvora Bilice. U desetominutnom izlaganju on je naveo da se u pritvoru nalazi već punih 12 godina, a da je osuđen ne na osnovu činjenica, već rekla kazala.

"Osuđen sam na osnovu rekla-kazala, bez i jednog valjanog materijalno dokaza. Istovremeno, kada sam izručivan iz Australije rečeno mi je da ću odgovarati samo za tri krivične dela koja su navedena u zahtevu za ekstradiciju, a ispostavilo se da sam odgovarao za ukupno pet. Na taj način je grubo povređeno načelo "specijaliteta" kojim je nemoguće da mi se sudi i za dela koja nisu navedena u zahtevu za mojim izručenjem", kazao je Vasiljković sudijama.

Štrbac: Biće pušten

Savo Štrbac tvrdi da će Vrhovni sud Hrvatske presudu doneti danas ili sutra, a očekuje da će proces protiv kapetana Dragana vratiti na početak, odnosno da će poništiti prvostepenu, osuđujuću presudu. Uz to rešenje, trebalo bi da usledi i odluka o njegovom puštanju iz pritvora - kaže Štrbac.

On je u ovakav ishod uveren zbog, kako tvrdi, grube povrede procedure tokom postupka.

- Činjenica da je moglo da mu se sudi samo za ono zbog čega je i izručen Hrvatskoj, a to je prekršeno, jeste gruba povreda procedure zbog koje je jedina logična presuda - ponavljanje postupka. S njom u vezi je i odluka o ukidanju pritvora, a ključni argument da se kapetan Drana nađe na slobodi je činjnica da je iza rešetaka mnogo više nego što bi iznosila maksimalna kazna za ono što se tereti - ističe Štrbac.

2024 © - Vesti online