Utorak 12.06.2018.
08:48
Vestionline, Tanjug

Uskoro početak denuklearizacije Severne Koreje

Tanjug/AP
Tramp planira da pozove Kima u Belu kuću

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.
 

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Za "Si-En-En" je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

- Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno - poručio je američki predsednik.

Tramp je naveo da njih dvojica "potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument" i najavio da će "podrobno" o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo.

- Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument - poručio je Kim uz pomoć prevodioca.

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio "veoma posebnu vezu" sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati severnokorejskog vođu u Belu kuću.

- Apsolutno, hoću - rekao je Tramp.

Njih dvojica su se, stojeći ispred zastava SAD i Severne Koreje, na mestu gde su započeli samit, rukovali poslednji put i pozdravili, a Tramp je naveo da će se njih dvojica ponovo sastati u budućnosti.

2024 © - Vesti online