Ponedeljak 11.06.2018.
12:43
Vestionline, Tanjug, rts rs

Počeli razgovori MMF sa minstrom finansija Sinišom Malim

Tanjug
Ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa predstavnicima MMF-a

Prethodni, trogodišnji sporazum završen je u februaru i ovaj novi bi trebalo da bude nastavak rada na već započetom - reformi javnih preduzeća, uprave i sistemu plata i penzija.

Novi aranžman sa MMF-om, za razliku od prethodnog, koji je bio kontrolni i kada je iz predostrožnosti Srbija mogla da koristi finansijsku pomoć, trebalo bi da bude savetodavni, takozvani čuvarkuća. Neće uključiti finansije, ali bi trajao kao i prethodni - oko tri godine.

Uoči finalizacije dogovora sa MMF-om, i ministar finansija i stručnjaci su saglasni da je on Srbiji potreban kako bi privreda rasla, bila konkuretna, ali da u tome ima dosta izazova.

Uoči pregovora sa MMF-om Siniša Mali je rekao da očekuje teške, ali konstruktivne razgovore.

- Već četiri godine radimo sa njima i one najteže odluke su iza nas - rekao je Mali.

Naveo je da je u prethodnom periodu ideja bila da se stabilizuju finansije.

- To smo uspeli, za građane je važno da znaju da iz meseca u mesec ostvarujemo suficit u našem budžetu, dakle fiskalna disciplina je na nivou, vodimo računa o svakom dinaru - istakao je ministar finansija.

Ukazao je da je cilj novog aranžmana da se nastavi sa onim dobrim što je urađeno: fiskalnom disciplinom i da se vodi računa o svakom dinaru, ali i da se otvori prostor za rast investicija i BDP-a.

- Rast BDP-a je u prva tri meseca bio 4,6 odsto, naša ekonomija je jedna od najbrže rastućih u Evropi, želimo da nastavimo tim putem jer nam to otvara put za nove investicije, nova radna mesta, rast plata i penzija, o čemu ćemo takođe razgovarati sa MMF-om - zaključio je Mali.

2024 © - Vesti online