Nedelja 10.06.2018.
19:11
T. Barbulović - Vesti

Srpska oaza u Skandinaviji

T. Barbulović
Imanje na devet hektara: Na saboru uvek mnogo ljudi

Posle liturgije pripremljen je zajednički ručak i nastavljeno celodnevno druženje. Tradicionalno se svake godine, pa tako i ove nadmetalo i u starim sportskim disciplinama bacanja kamena s ramena i nadvlačenja konopca. Takmičili su se svi: muškarci, žene i deca. Kamen je ubedljivo najduže dobacio novorukopoloženi sveštenik Dragan Jovanov.

Domaćini, episkop britansko-skandinavski Dositej i protojerej Veliša Vasić, koji služi u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, upoznli su vernike sa ovim srpskim manastirom u Švedskoj koji je ujedno i eparhijski duhovni i kulturni centar. Manastirsko imanje koje je u neposrednoj blizini jezera, prostire se na devet hektara i iziskuje puno rada i truda, ali sve je uređeno i lepo izgleda.

Imanje obiluje lekovitim biljem, plodnom baštom i vrtom. Manastir je još u izgradnji i svake godine za saborom se mogu videti nova dela. Tako se u novopodignutom pirgu Sv. Jovana Šangajskog uveliko završava freskopisanje, a posle toga sledi i freskopisanje crkve Svetog proroka Ilije. U planu su još i konak sa desetak gostinskih soba, velika sala za narodno saborovanje, biblioteka, muzej i galerija.

Ovaj manastir privlači sve veći broj vernika iz svih krajeva sveta, a posebno Šveđana i Srba koji ga doživljavaju kao pravu duhovnu oazu u koju rado svraćaju.

 

2024 © - Vesti online