Subota 09.06.2018.
13:43
Vestionline, Tanjug

Udarac Americi: O čemu su pričali Putin i Rohani?

Tanjug/AP
Sve jača veza između dve zemlje: Vladimir Putin i Hasan Rohani

- Naša saradnja po tom pitanju je uspešna, imamo mnogo tema za razgovor kako bismo postigli konkretne rezultate - rekao je Putin na samom početku susreta sa iranskim kolegom.

Istovremeno, Rohani je zahvalio ruskom predsedniku za podršku koju Rusija pruža prilikom priključenja Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS). Kako je rekao, ta organizacija predstavlja izuzetno uticajnu strukturu pre svega pri osiguravanju bezbednosti.

On se osvrnuo na bilateralne odnose Rusije i Irana, rekavši da se "oni razvijaju svakodnevno, budući da su unikatni i specijalni jer obuhvataju sve nivoe i sva pitanja".

Rohani je iskoristio priliku da pozove Rusiju da sa Iranom uspostavi ozbiljan dijalog po pitanju nelegalnog izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

- Rusija je odigrala ključnu ulogu prilikom realizacije tog sporazuma - dodao je.

U osvrtu na regionalnu bezbednost, iranski predsednik je rusko prisustvo ocenio kao izuzetno važno, pre svega ako se sagledaju rezultati.

- Svakim danom osećamo se sve jačim. Eto, to mogu da kažem o našoj saradnji kada je reč o osiguravanju bezbednosti u regionu - zaključio je Rohani.

Iranski predsednik je poručio i da bi sa Rusijom želeo više da razgovara o povlačenju SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Rohani je rekao da izlazak SAD iz tog sporazuma iziskuje "važan i ozbiljan razgovor" između Irana i Rusije, prenosi AP.

On je istupanje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom nazvao "nezakonitim", a s druge strane je naglasio da je uloga Rusije u sprovođenju tog sporazuma "važna i konstruktivna", navodi Rojters.

Samit ŠOS-a održava se u Kini i trajaće još sutra.

2024 © - Vesti online