Nedelja 10.06.2018.
05:30
Vestionline, b92.net

Može li automobil zaista da ostvari brzinu od 480 km/h?

pixabay.com
 

Hipersportski automobili iz generacije u generaciju postaju sve snažniji, pa tako Bugatti Chiron za pogon koristi 8.0 litarski W16 sa 1.500 ks i 1.600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

Uprkos tome, ovaj automobil ne može da iskoristi sav svoj potencijal, jer je maksimalna brzina elektronski ograničena na 420 km/h. To je i dalje neverovatna brzina, ali nju je već nadmašio prethodnik Chirona, Veyron 16.4 Super Sport, koji se zabeležio rezultat od 431 km/h. 

Čak i od ovog Bugattija ima neko brži - Koenigsegg Agera RS nedavno je postavio novi svetski brzinski rekord za produkcijske automobile i on iznosi 447,2 km/h.

Činjenica je da se maksimalna brzina serijskih automobila stalno povećava, ali uprkos teorijskim spekulacijama i pojedinim najavama niko još nije uspeo da dostigne magičnu granicu od 482, 8 km/h (300 milja na sat). 

Iako je ovaj cilj simboličan zbog "okruglog broja", proizvođaču/modelu kome to pođe za rukom zagarantovan je veliki publicitet koji će pogurati prodaju. 

Blumberg je nedavno jedan članak na ovu temu posvetio Džonu Henesiju, čija kompanija Hennessey Special Vehicles kreće u proizvodnju modela Venom F5. Upravo je Henesi najavljujući lansiranje Venoma F5 rekao da je njihov cilj da ovaj automobil bude prvi na svetu koji će dostići brzinu od 300 milja na sat. 

- Brzinski rekord je veoma važan kako za našu kompaniju tako i za naše kupce - objašnjava Džon Henesi. 

Model Venom F5 koristiće twin-turbo V8 agregat sa preko 1.600 konjskih snaga. Automobil će biti relativno lak, sa masom ispod 1.360 kg, a u planu je ograničena serija od 24 primerka.

Međutim, sve se i dalje svodi samo na priču jer je za Hennessey, kao i za druge kompanije, najveća prepreka do ovog rekorda pronalazak pneumatika koji može da izdrži tako veliku brzinu. 

Rešenje je možda na pomolu. Michelin, koji je proizveo gume na kojima su postignuti rekordi Bugattija Veyron i Koenigsegga ne sedi skrštenih ruku. 

Prema rečima Erika Šmedinga, visoko rangiranog menadžera u toj kompaniji, Michelin je blizu ostvarenja cilja - proizvodnje pneumatika koji će moći da izdrži brzine od preko 480 km/h, a da ostane u jednom komadu.

2024 © - Vesti online