Petak 08.06.2018.
21:35
sputniknews.com

Porošenko preti: Neće biti "Severnog toka 2"!

EPAOmer Messinger
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko

- Smatram da "Severni tok 2" neće mnogo uticati na ukrajinsku ekonomiju, jer ga neće biti. Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima uspeti da ga zaustavimo - rekao je Porošenko tokom susreta sa studentima Kijevskog nacionalnog univerziteta "Taras Ševčenko".

Ukrajinski predsednik je projekat proglasio politikantskim i rekao da on nema nikakav ekonomski činilac. Porošenko je dodao da će cena u slučaju realizacije "Severnog toka 2", biti oko tri milijarde dolara.

- To je suma koju Ukrajina troši na odbranu. Da li vam je jasno zbog čega se on gradi? Ne da bi ekonomskim faktorima bila sprovedena diverzifikacija, nego da bi Ukrajina ostala bez novca za finansiranje odbrane - naveo je Porošenko. 

U četvrtak je objavljeno da je Švedska izdala dozvolu za izgradnju gasovoda. Ranije su to učinile Nemačka i Finska. Kompanija "Nord strim 2" treba da dobije još saglasnost od Danske.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. 

Protiv projekta su Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, i SAD koje imaju ambiciozne planove za izvoz svog tečnog gasa u Evropu. Litvanija, Letonija i Poljska su saopštile da ne odobravaju izgradnju ovog gasovoda, jer su njihovi lideri uvereni da je reč o političkom projektu. 

2024 © - Vesti online