Petak 08.06.2018.
19:30
rs.n1info.com

Ćulibrk: Da se vratimo u '93. i sipamo benzin iz flaša!?

A. Stanković
Širom Srbije održani su protesti protiv cene goriva

Prethodnih nedelja cena goriva digle su Srbiju ali i neke zemlje u regionu, na noge.

Nezadovoljni stalnim poskupljenjima, građani su u 17 časova zaustavili svoja vozila kako bi izrazili protest zbog poskupljenja goriva.

Milan Ćulibrk izjavio je da je iznenađen što je do protesta uopšte došlo, jer npr. ranija smanjenja plata i penzija nisu izvukla ljude na ulice.

- Cena sirove nafte na svetskom tržištu jeste porasla i na to Srbija ne može da utiče, ali može da smanji akcize i tako utiče na cenu goriva - kaže Ćulibrk.

Nebojša Atanacković podsetio je da Srbija ima jednu od najviših cena goriva u regionu, i da su porezi i akcize razlog za to, jer čine čak 55 odsto cene goriva na pumpama. On objašnjava da postoji mogućnost da država smanji akcize za onoliko koliko je sredstava dobila većim PDV-om usled rasta cene goriva.

Naime, PDV je uvek 20 odsto i kada je cena goriva 160 dinara, veći je u odnosu na to kada je cena goriva 140 dinara. Država, kako kaže, može samo da se odrekne tog viška prihoda i za to nije potreban rebalans budžeta jer su, kako ističe, prihodi u državnoj kasi veći, a ne manji.

Ćulibrk ima utisak da Vladi Srbije nije jasno da će se povećanjem cena goriva smanjiti i potrošnja, što za posledicu može imati manje prihode od akciza, PDV-a, ali i poreza na dobit kompanija koje se bave trgovinom nafte. Uz to, poskupljenje goriva stvara lanac poskupljenja, jer se povećavaju troškovi poljoprivrednika, transportnih preduzeća, građevinskih firmi itd.

Atanacković je podsetio i da sve više građana Srbije iz pograničnih područja odlazi po gorivo u Makedoniju i BiH, dok Ćulibrk upozarava da se time otvara i mogućnost za veći šverc benzina, jer ukoliko neko kupi gorivo u BiH za 130 dinara, ovde će bez problema moći da ga proda za 145 dinara po litru, jer je i dalje jeftinije nego na pumpi.

- Treba li da se vratimo u '93, kada se u flašama od dva litra prodavao benzin, i to prokuvanim kako bi se smanjila količina - upitao je urednik NIN-a.

Kada je reč o kretanjima cene sirove nafte na svetskom tržištu, Ćulibrk kaže da je nezahvalno to prognozirati, jer je dovoljno jedno ludilo da cenu poremeti, a ludila, kako primećuje, na ovom svetu ne nedostaje.

2024 © - Vesti online