Petak 08.06.2018.
19:06
sputniknews.com

Kakav će odnos nova vlast u Španiji imati prema Kataloniji i Kosovu?

EPA/Emilio Naranjo/POOL
Novi premijer Španije Pedro Sančes

Novom premijeru Španije se, očigledno, ne može osporiti sposobnost i harizmatičnost. Uprkos tome što Španska socijalistička radnička partija (PSOE) na čijem je čelu ima samo 84 mandata od 350 u španskom parlamentu, uspeo je da obezbedi apsolutnu većinu za izglasavanje nepoverenja vladi Marijana Rahoja iz Narodne partije.

I ne samo to. Uspeo je da ga u istom danu izaberu za premijera, pa je 44-godišnji Sančes postao prvi španski premijer koji je na to mesto došao bez pobede na izborima.

Šta se može očekivati od nove vlade na čelu sa levičarem posle smene desničara Rahoja, koji je pao zajedno sa svojom strankom nakon što ju je sud osudio zbog uzimanja mita?

Odličan poznavalac prilika u Španiji, odakle je bio dopisnik, spoljnopolitički komentator Borislav Lalić za Sputnjik kaže de ne očekuje nikakve dramatične zaokrete na ključnim pravcima kojima Španija ide.

- Sam Pedro Sančes je izjavio da neće biti nikakvog zaokreta ni prema EU i što je najvažnije, ni po pitanju secesionizma u Kataloniji. Rekao je ne samo da je protiv toga da Katalonija dobije pravo na samoopredeljenje, nego da će se svesrdno protiv toga boriti - ukazao je Lalić.

Na pitanje da li to znači da Španija neće menjati kurs kada je u pitanju nepriznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, Lalić odgovara: "Apsolutno!"

- Pitanje Katalonije više nije stvar toga da li su na vlasti u Španiji socijalisti ili narodnjaci, koji zastupaju desnu ideološku struju. Španija je, a to se videlo i poslednjih meseci, protiv secesije Katalonije. Na kraju krajeva, to ne dozvoljava španski ustav. Španija apsolutno neće menjati svoj stav prema Kosovu, čak naprotiv, mislim da će i dalje istrajavati na tom svom stavu - kaže Lalić.

On ukazuje na to da Katalonci nemaju nikakve šanse da postanu samostalna država, ne samo zato što to ne dozvoljava španski ustav, ni što to neće ogromna većina Španije, nego što ne postoji spoljni faktor koji će to podržati. To je EU direktno rekla Kataloncima. U suprotnom, Španija bi odmah izašla iz EU, što bi imalo katastrofalne posledice po Uniju, zaključuje Lalić.

2024 © - Vesti online