Petak 08.06.2018.
19:51
Z. Vicelarević - Vesti

Krštenje i venčanje uz gusle

- Danas mi je jedna od najmilih i najradosnijih službi u životu. Prvo smo u hramu krstili oca i ćerku, Konstantina i Jelenu, a posle toga se jedan od Svetosavaca, Nikola Polić venčao sa suprugom Marom, a svi Svetosavci su prisustvovali tom činu. Stajali su kao hrišćanski vitezovi u crkvi - rekao je otac Simon Turkić.

Dok se u hramu krstilo i venčavalo, a u dvorištu hrama peklo meso, čulo se i pevanje uz gusle okupljenih poštovalaca ovog starog, ali ne i zaboravljenog instrumenta koji je bio i ostao simbol srpstva. Uz zvuke gusala je potekla i ideja o osnivanju guslarskog društva u Frankfurtu, pa je u trpezariji hrama održan i sastanak poklonika instrumenta uz čije se zvuke odvajkada pevalo o junaštvu i stradanju srpskog naroda.

- Cilj je da se očuva, sačuva i prenese to tradicionalno pevanje epskih pesama uz gusle. Gusle za nas Srbe imaju mitsko značenje i želimo to da prenesemo na mlađi naraštaj. Uz gusle idu i drugi tradicionalni instrumenti kao što su dvojnice, frula, ali i etno-pevanje. Ovaj sastanak smo iskoristili i da se dogovorimo oko prve zvanične guslarske večeri, koja bi trebalo da se organizuje kada se društvo zanično osnuje i dobije ime - rekao je Dragan Jeftić, jedan od učesnika sastanka.

Za Đuriće 9.750 evra

- Sakupili smo dobrovoljni prilog za bračni par Đurić i njihovo dvanaestoro dece iz Crvenke u Vojvodini kako bi im obezbedili krov nad glavom. Do sada je prikupljeno 9.750 evra. Od tih para će biti kupljena kuća za tu familiju - naveo je otac Simon Turkić.



 

2024 © - Vesti online