Petak 08.06.2018.
15:26
Vestionline, Tanjug

Građani se izjasnili: Zamrznuti konflikt sa Prištinom

A. Čukić
Foto: Arhiva

Konkretan dogovor gde će i Srbi i Albanci nešto dobiti ili izgubiti podržava 21 procenat ispitanika, a za sporazum između Beograda i Prištine po svaku cenu izjasnilo se njih 9 odsto, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus", sprovedeno ovog meseca. 

Prema rečima direktora te agencije Vladimira Pejića ostaje nejasno zašto je veliki broj građana za zamrznuti konflikt, da li je to iz razloga što druga rešenja izostaju, ili ipak zbog straha.

Ono što je sigurno, jeste da, prema podacima istraživanja, čak 63 odsto građana oseća tugu zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, svaki treći ispitanik je besan, a 15 odsto je onih koji osećaju razočaranje. 

Zbog skorašnjih događaja agencija je u istraživanje uvrstila i pitanje šta bi Srbija trebalo da uradi ukoliko "Kosovske snage" okupiraju sever KiM, a gotovo polovina građana izjasnila se da bi trebalo da upotrebi vojnu silu, bilo na celoj teritoriji, ili na severu. 

U tom kontekstu, Pejić je izrazio zabrinutost takvim rezultatom, posebno što je za dogovor diplomatskim putem tek 25 odsto građana. 

Da građani nisu preterano optimistični po pitanju ishoda pregovora između Beograda i Prištine, pokazao je podatak gde 35 odsto njih smatra da Srbija neće normalizovati odnose sa Kosovom, niti će ga priznati. 

Pa ipak, posledica nepotpisivanja sporazuma za 40 odsto građana je ekonomska izolacija, a 30 odsto plaši se i rata u južnoj srpskoj pokrajini. 

Više od polovine građana izjasnilo se i da Kosovo i Metohiju oseća kao svoju zemlju, a upitani da li su spremni da njihov život po bilo kom pitanju trpi da bi Kosovo ostalo u Srbiji, 18 odsto se izjasnilo da bi, i to u velikoj meri, dok je odrečan odgovor dalo 50 odsto ljudi. 

2024 © - Vesti online