Petak 08.06.2018.
14:05
Vestionline, Tanjug

Orban upozorava: Nadolazi novi migrantski talas, Srbija strateški važna

EPA/Zurab Kurtsikidze
Mađarskoj dobro ovako kako jeste: Viktor Orban 

- Zaista vidimo naznake... priliva koji nadolazi - kazao je Orban za mađarski državni "Košut radio - prenosi MTI.

On je naveo da će to biti izazov iako je Mađarska "uspela da spreči migrante da dolaze ovamo, (njeni) susedi nisu zaštićeni i potrebna im je pomoć".

- Kao rezultat toga, Srbija će nastaviti da se smatra strateškom zemljom, a Makedonija će biti jednako važna - kazao je Orban za "Košut radio".

Orban je ocenio da je u Evropi u toku prebacavanje stanovništva, koje se delom izvodi sa ciljem pomaganja špekupantima poput američkog finansijera Džordža Soroša da zaradi novac "uništavanjem" Starog kontinenta.

- Mi ne želimo da se mešamo sa drugima. Nama je dobro ovako, kada je u pitanju hrišćanstvo, jezik, kultura i način života, kao i sloboda vere i pristup porodici i odnosima između muškaraca i žena - poručio je Orban.

On je u istom intervjuu najavio i da će vlada Mađarske na jesen pokrenuti veliku reviziju ustava. Orban je kazao da će rasprava o promenama ustava donetog 2011. godine započeti u septembru i da bi mogla da traje do godinu i po dana.

Rojters navodi da je Orban, kojeg opisuje kao desničarskog nacionalistu, ponovo izabran na premijersku funkciju nakon ubedljive pobede na parlamentarnim izborima u aprilu i da u intervjuu nije otkrio nikakve detalje vezane za planiranu promenu ustava.
 

2024 © - Vesti online