Petak 08.06.2018.
12:54
Vestionline, Tanjug

Šta je Putin zamolio austrijskog kancelara?

Tanjug/AP
Sebastijan Kurc i Vladimir Putin tokom nedavnog susreta u Beču 

Kurc je, prema navodima lista, obećao da će želju Putina preneti Trampu, a spekuliše se da bi susret predsednika dve svetske sile mogao da se održi već u julu.

"Volstrit džurnal" tvrdi da Bela kuća trenutno analizira ponudu i navodi, pozivajući se na neimenovanog službenika Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, da su Austrijanci izrazili želju da budu domaćin susreta Putina i Trampa.

Iz Vlade Austrije nema ni potvrde ni demantija vesti iz SAD, već samo poruka da u ovom trenutku ne žele da komentarišu tu informaciju.

Od stupanja na dužnost početkom 2017. godine, Tramp nije imao bilateralni surest sa Putinom.

Dva predsednika su razgovarala samo na Samitu G20 u Hamburgu jula prošle godine, a na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske zajednice (APEC) u Vijetnamu u novembru, samo su se rukovali.

U intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF, pred dolazak u Beč, Putin je rekao da nije bilo sastanka sa Trampom zbog "unutrašnjopolitičke borbe u SAD".

Kazao je da redovno razgovaraju telefonom i da su saglasni da se mora sprečiti trka u naoružavanju.

Odnos SAD i Rusije je trenutno pun tenzija, pošto su oko brojnih međunarodnih kriznih oblasti dve sile nejedinstvene, kao na primer oko Sirije, gde se Rusija svrstala na stranu sirijske vlasti, ili oko sporazuma sa Iranom iz kojeg je istupila Amerika.
 

2024 © - Vesti online