Petak 08.06.2018.
11:42
Blic

Revolucionarna operacija u Tiršovoj

N. Đurović
Foto: Ilustracija

Na čelu tima bili su dr Aleksandar Sretenović, specijalista dečje hirurgije, i Nemac dr Jirgen Šilf iz Dečje bolnice IRCCS u Trstu. Pacijenti su već bili operisani klasičnom, tradicionalnom hirurgijom, te su stanja pacijenata bila veoma složena. 

- Operacija je prošla dobro, laporoskopska metoda je veliki benefit za ove pacijente. Prva operacija je bila operacija hijatus hernije, odnosno hernije jednjaka. Mi smo i ranije radili ove operacije, ali ovaj pacijent je poseban po mnogo čemu - u pitanju je naš najmlađi pacijent, ima samo dve i po godine. Dete je već bilo operisano invazivnom klasičnom hirugijom i naišli smo na priraslice koje su nam otežale posao - objasnio je za "Blic" dr Sretenović. 

Ipak, i pored otežavajućih okolnosti, nakon četiri sata, dete je iz operacione sale izašlo uspešno operisano, uz samo četri rupice na trbuhu veličine pet milimetra. 

Druga operacija je bila jednako kompleksna - pacijentkinja je bila devojčica kojoj se deo želuca nalazio u grudnom košu. 

Šilf: Ponovo ću posetiti Tiršovu

Sa dr Aleksandrom Sretenovićem pacijente je operisao i Nemac dr Jirgen Šilf.

- Poznajem kolege iz Beograda već godinama. Kao sekretar Evropskog društva pedijatrijske hirurgije, upoznat sam sa velikim brojem centara, a Beograd je oduvek bio vrlo poznat i priznat centar. To je zahvaljujući tome što imate dobro edukovane specijaliste, mnogo pacijenata i dugu tradiciju u oblasti pedijatrijske hirurgije - rekao je za "Blic" dr Šilf. 

Kako kaže, u planu mu je ponovna poseta Tiršovoj. 

- Mi, dečji hirurzi, rado i mnogo sarađujemo, uvek imate kolege koje su uradile veći broj nekih intervencija i znači vam da se oslonite na njihovo iskustvo.

- Mnogo je prednosti za pacijenta kada smo u mogućnosti da izvedemo ovakvu operaciju. Otvori na telu su mali, kroz njih kamera snimi unutrašnjost i uvedu se instrumenti. Operacije su kraće, potrebno je manje anestezije, pacijent se brzo oporavlja, ožiljci su minimalni, kraće se ostaje u bolnici i komplikacije su ređe - rekao je dr Sretenović.

Najnoviju opremu za ovu vrstu operacija kupila je Vlada Srbije za kliniku u Tiršovoj.

2024 © - Vesti online