Petak 08.06.2018.
09:26
Tanjug, Vestionline

Austrija proteruje imame, zabranjen rad sedam džamija

A. Čukić
Imami proterani zbog kršenja zakona o finasiranju iz inostranstva: Sebastijan Kurc  

Kurc je, na konferenciji za novinare, objasnio da se radi o "džamiji sivih vukova" koja je bliska turskoj organizaciji "Atib", kao i "arapskoj verskoj zajednici", kojoj se zabranjuje rad njenih šest džamija.

Atib je organizacija kojoj se već duže vreme prebacuje da širi turski nacionalizam, a pod tom krovnom organizacijom u Austriji deluje više od 60 udruženja.

Što se arapske ustanove tiče ministar vera Gernot Blimel je objasnio da je odluka doneta zbog propagiranja salafizma i finansiranja iz inostranstva.

Udruženju "Arapska verska zajednica" se zabranjuje propovedanje islama i organizacija veronauke.

Blimel je kazao da se delovalo zajedno sa Islamskom verskom zajednicom u Austriji, koja se destincirala od tih džamija i verskog udruženja.

Takođe, kako je preneo Kurc više imama je proterano zbog kršenja zakona o finansiranju iz inostranstva.

Naime, Zakon o islamu, koji je stupio na snagu pre tri godine na inicijativu Kurca kao tadašnjeg ministra za integraciju, predviđa zabranu finansiranja imama i verskih organizacija u Austriji iz inostranstva.

Do tada je više organizacija, kao i imama bilo finansirano iz Turske i drugih muslimanskih zemalja.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao je da nadležne vlasti vode istragu protiv ukupno 40 imama, da se boravišna dozvola ukida dvojici imama, kao da je istraga pokrenuta protiv 11 imama koji poseduju boravišnu dozvolu.

- Kada nadležne vlasti donesu odluku, boravišni status imama prelazi sa legalnog na ilegalni, i kao i kod odbijenih azilanata, ako ne napuste zemlju sami biće proterani - najavio je Kikl.

Što se ostalih tiče, radi se o imamima koji su zatražili boravišnu dozvolu, a koji je neće dobiti.
Od 260 imama, koliko ima u Austriji, 60 je pod sumnjom da su finansirani iz inostranstva, ukazano je na konferenciji za štampu, gde je istaknuto da se svaki slučaj pojedinačno proverava.

Kancelar Kurc je istakao da je Austrija zemlja šarolikosti, i da je sloboda vere jedna od važnih osnova društva, ali dodaje da istovremeno mora biti jasno da je Austrija i pravna država koja ima zakonska pravila koja regulišu suživot.

Istakao je da paralelna društva i politički islam nemaju mesto u ovoj zemlji.
Ukazao je da je proteklih meseci sprovedena istraga protiv pojedinih islamskih organizacija, među kojima je i džamija u kojoj su deca nastupila u uniformama i koristila pozdrav "sivih vukova".

Po prvi put smo iskoristili mogućnosti koje zakon daje, a to je da proteramo imame koji su finansirani iz inostranstva i da rasfomiramo jednu versku zajednicu. Blimel je naglasio da cilj mora biti da vera bude deo rešenja u procesu integracije, a ne problem.

- Nije u suprotnosti biti ponosan musliman i istovremeno ponosan Austrijanac. Ali je jasno da ako se ustanove i ličnosti ne pridržavaju pravila mora biti psoledica ako se ugrožava javni red i mir - objasnio je on.

Vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je da se mnogi teroristi pozivaju na islam, a da postoje ustanove koje su se bavile indoktrinacijom omladine.

- Mere su donete na osnovu činjenice da je bilo kršenja zakona o islamu i njima jasno stavljamo do znanja da nećemo samo gledati skrštenih ruku - objasnio je on.
 

2021 © - Vesti online