Četvrtak 07.06.2018.
19:26
sputniknews.com

Ekspert: Amerikanci, čuvajte se novih ruskih superraketa

youtube.com/Pyongyang 1992
Foto: Ilustracija

U ovom trenutku raketa je u fazi ispitivanja, a predstoji, u skladu s planom, etapa ispitivanja na nivou države, koja bi trebalo da bude završena sledeće godine. Zatim je planirano da 2020. godine raketa bude uvedena u naoružanje - rekao je Muharovski.

Prema njegovim rečima, "sarmat" u velikoj meri prevazilazi mogućnosti postojećih raketa R-36. 

- To se tiče i funkcionisanja na aktivnoj deonici trajektorije leta i sistema upravljanja i razvijanja borbenih blokova. Izdvojen je pun obim sredstava. "Sarmat" je na takozvanom "predsedničkom spisku" - naveo je Muharovski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas tokom "Direktne linije" da će nove rakete "avangard“ i "sarmat“ biti uvedene u rusko naoružanje 2019. i 2020. godine. On je istakao da to nije celokupno novo naoružanje, a da će ostali novi primerci oružja, koji će osigurati dugoročni vojni paritet, biti predstavljeni kasnije. 

- Planiramo da 2020. godine Oružanim snagama isporučimo najmoćniji raketni kompleks strateške namene - balističku novu raketu, supermoćni "sarmat" - rekao je Putin. 

Raketni kompleks "avangard" već je u industrijskoj proizvodnji, a 2019. godine on će biti uveden u naoružanje ruske armije, dodao je Putin. 

On je naglasio da je "avangard" apsolutno oružje današnjice i da su male šanse da će se u nekoj drugoj zemlji u narednim godinama pojaviti slični sistemi. 

Putin je podsetio da je Rusija počela da razvija nove sisteme naoružanja odgovarajući na jednostrano istupanje SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

2024 © - Vesti online