Otadžbina u srcu, ugroženi u mislima

D. N. Petrović
Nisu zaboravljeni: Porodica Bandović

Reč je o 800 dolara koje je sakupila i poslala grupa redovnih donatora: anonimni sveštenik SPC, anonimna braća iz Sidneja, Nada Ostić, Mica Šućur, a svi oni predvođeni nadasve humanom Rajkom Tarlać.

Od ove sume 500 dolara su namenili Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" iz Banjaluke, koji su se na dan Svetog Nikole i protekle godine obradovali donacijom u istom iznosu, a time i stotinak dece i mladih svih uzrasta - od beba do studenata.

Potrebe Doma su velike i slične potrebama svakog domaćinstva, što naši plemeniti čitaoci iz daleke Australije ne zaboravljaju. Još 300 dolara su poslali Slobodanu Bandoviću iz sela Gradac sa Peštera, koji nadničenjem jedva prehranjuje majku Mariju, suprugu Stanku i sinove Stefana (8), Radišu (6) i Petra (3). Upućuju im najlepše želje, uz poruku da neko ipak misli na njih i molbu za naše reportere da im se donacije uruče do Vidovdana.

I naša plemenita čitateljka i redovna učesnica u akcijama Humanitarnog mosta, Ana iz Kanbere uputila je 250 dolara samo nekoliko dana od prethodne donacije za Dušana Čukarića iz Velike Hoče. Pomoć je namenila invalidu Milanu Radojčiću (65) iz Gornjeg Milanovca, koji već više od osam godina, živi sam pod svetlošću sveća i dobre volje jedinih iskrenih prijatelja. 

Pomoć na putu

Donacije grupe redovnih donatora iz Sidneja predvođenih humanom Rajkom Tarlać, zatim naše redovne čitateljke Ane iz Kanbere i anonimnog donatora sa familijom iz Perta, već su na putu svima kojima su namenjeni. Samim tim, želja naših čitalaca biće ispunjena, a to je da stigne na navedene adrese pre Vidovdana. Ono što je takođe sigurno to je da će svi oni na koje su mislili biti veoma obradovani. Koliko novčanom podrškom, još više onom ljudskom, kao i saznanjem da je neko mislio na njihovu muku i poželeo da im pomogne. Svako uručenje, kao i uvek, verno ćemo zabeležiti na strani Humanitarnog mosta u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Pored navedenih priloga, stiglo je još 90 dolara koje je poslao anonimni donator sa familijom iz Perta. Izrazio je želju da uručimo donaciju osobi kojoj je najpotrebnija u ovom trenutku. Budući da je Dimitrije Vrbanić (7) iz Beograda, oboleo od upale kičmene moždine koja ga je prikovala za kolica, bori da ponovo stane na noge, to će ovaj dar narednih dana biti uručen upravo roditeljima ovog mališana.

Podsećanja radi, običan respiratorni virus je, po svemu sudeći, prolazeći kroz Dimitrijev organizam, zakačio i aktivirao ovu autoimunu bolest koja je za posledicu paralisala kičmenu moždinu i vratne pršljenove, zbog čega je došlo do oduzetosti donjih ekstremiteta. Posle višemesečnog lečenja na Institutu za majku i dete ovaj mališan je morao konstantno na fizikalne terapije, koje su jedino rešenje bile u tom trenutku.

Prošle su skoro dve godine od tada, Dimitrije i dalje vredno vežba i uz pomoć elektrostimulacija desna noga se delimično oporavila, ali leva je još slaba. Da se oporavak ubrza, roditelje je pokrenuo na akciju njegov tužni pogled svaki put kad bi video decu u parku da trče i igraju fudbal. Ipak, da bi to bilo moguće, došli su do spoznaje da bi za lečenje njihovog sina i mogućnosti da ga opet dignu na noge u jednom od vodećih centara u Evropi bilo neophodno da izdvoje oko 50.000 evra, koje sami nikako ne mogu da izdvoje i zato im je svaka pomoć i više nego dobrodošla.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.





 

2024 © - Vesti online