Sreda 06.06.2018.
00:53
Vesti

Kinezi tvrd orah za SAD?!

EPA/HOW HWEE YOUNG
Nove pretnje iz Vašingtona povećale šanse za trgovinski rat

Upozorenje iz Pekinga je stiglo nakon što su delegacije koje su predvodili američki ministar trgovine Vilbur Ros i kineski vicepremijer Liu He okončale razgovore o kineskom obećanju da će smanjiti trgovinski suficit. Savetnici Bele kuće su insistirali na korenitim promenama u odnosima dve vodeće svetske ekonomije.

Nova pretnja

Tramp je prošlog utorka obnovio spor, ponovivši pretnju da će uvesti takse na 50 milijardi dolara kineske visokotehnološke robe. Nove takse su zamišljene kao pritisak na Peking zbog navodne krađe intelektualne svojine i prisiljavanja stranih kompanija da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu.
SAD takse na uvoz čelika i aluminijuma uvela saveznicima - Meksiku, Kanadi i EU.

Ros je na početku razgovora izjavio da se razgovaralo o američkim proizvodima koje bi Kina mogla da uvozi, ali na njihovom kraju nije bilo zajedničke izjave i nijedna strana nije iznosila detalje.

- Deluje da su obe strane učvrstile pregovaračke pozicije i čekaju da onaj drugi trepne. Uprkos potencijalnim negativnim posledicama po obe ekonomije, rizik od otvorenog kinesko-američkog trgovinskog rata, sa taksama i drugim trgovinskim sankcijama na obe strane, značajno je porastao - rekao je profesor trgovinske politike Esvar Prasad.

Piter Navaro, direktor Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući, rekao je za Foks da odnose Vašingtona i Pekinga opterećuju stvari poput trgovinskog deficita SAD od više milijardi dolara, kineske aktivnosti u Južnom kineskom moru i kineska krađa intelektualne svojine.

- Odnos s Kinom mora strukturalno da se promeni. Mi bismo voleli da imamo mirne i prijateljske odnose sa Kinom. Ali, takođe je jasno da predsednik predvodi - rekao je Navaro.

SAD su zapretile uvođenjem taksi na 50 milijardi dolara uvoza iz Kine u sporu zbog agresivne taktike Pekinga u izazivanju američke tehnološke nadmoći. Predsednik Tramp je zatražio od trgovinskog izaslanika Roberta Lajthajzera da razmotri namete za dodatnih 100 milijardi kineskog izvoza u SAD. Kina je odredila moguće uzvratne mere za 50 milijardi dolara američkog izvoza.

Napetosti su na neko vreme splasnule nakon što je Kina 19. maja obećala "značajno povećanje" kupovine američkih poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda. Američki ministar finansija Stiven Mnučin je tada rekao da se takse suspenduju i da je trgovinski rat "na čekanju".

Te kineske nabavke bi trebalo da smanje veliki američki deficit u trgovini s Kinom, koji je prema podacima američkog ministarstva trgovine, prošle godine iznosio 337 milijardi dolara! Posle tog "primirja", finansijska tržišta su odahnula, piše Asošiejted pres.

Ros u Pekingu

Vilbur Ros je u petak otputovao u Peking da bi razradio detalje neodređenog sporazuma koji su ranije postigli Mnučin i kineski vicepremijer. Kina je odbila da čini ustupke ako SAD ne povuku pretnju taksama.
"Ako SAD uvedu trgovinske sankcije, uključujući i povećanje taksi, svi ekonomski i trgovinski sporazumi koje su dve strane dogovorile neće stupiti na snagu", navodi se u izjavi kineske vlade koju je prenela Sinhua.
Pregovarački proces treba da bude "zasnovan na premisi" da neće biti trgovinskog rata, navela je kineska vlada. 

 

 

2019 © - Vesti online