Sreda 06.06.2018.
00:22
A. Vučićević - Vesti

Dokad da nas pljačkaju?!

Tanjug
Nezadovoljni otkupnom cenom: Malinari kod Prijepolja

Nakon što su malinari tokom vikenda krenuli putem u koloni, intervenisala je policija i sprečila ih da se dalje kreću. Na mesto protesta došli su i pripadnici Žandarmerije, a nekoliko osoba je povređeno u sukobu sa policijom. Jedan protestant je priveden. Poljoprivrednik Admir Memović iz Prijepolja, koji ima oko 4.000 sadnica maline, ističe da zahtevi malinara nisu nerealni.

Realni zahtevi

- Dogovor još nije postignut. Stiže oko 13 autobusa naših kolega iz drugih delova zemlje, a očekujemo i novi sastanak sa predstavnicima vlasti. Nije teško da dođemo do rešenja, jer ne tražimo ništa nemoguće. Cena koju zahtevamo je poštena, niko nije na gubitku, ni hladnjačari, ni mi. Ne možemo pristati na cenu od pola evra. Manji proizvođači zbog malih ulaganja eventualno mogu da budu na nuli, bez zarade, dok veći malinari sa ovom cenom imaju samo gubitak! Ko želi da uloži toliko truda i novca da bi bio u minusu - pita se Memović za "Vesti".
On objašnjava da otkupljivači ne žele da izađu u susret malinarima, jer žele svu zaradu samo za sebe!

- Oni mogu sa cenom koju trenutno nude da zarade i do tri evra po kilogramu. A mi onda besplatno radimo za njih. Država kaže da ne može da učini ništa, ali ko će onda ako država ne može - pita se Memović.

Država nemoćna

Posle propalih pregovora sa malinarima tokom vikenda, Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, izjavio je da država ne može da učini mnogo.
- Mi smo došli s predlogom da razmotrimo način i mogućnost održavanja sastanka i sa premijerkom, ali nismo imali prilike da to predložimo. Sa 500 ljudi je teško razgovarati. Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede. Zbog toga država ne može proizvođačima garantovati otkupnu cenu od 180 dinara - rekao je Mahmutović.

Ekonomski stručnjaci kažu da bi rešenje problema moglo da bude udruživanje malinara koji bi osnivali sopstvene hladnjače i bavili se sami izvozom. Memović, međutim, napominje da to nije tako jednostavno.

- Naravno da se ta opcija razmatrala. Ali, da bismo to mogli sami da radimo, potrebno je da se zadovolji mnogo kriterijuma. Ključni problem je što su hladnjačari u dogovoru sa državom, što imaju svoje veze, svoje mehanizacije, što nema šanse da bismo mogli da ih samo preskočimo. Teško bismo uspeli da dobijemo sve potrebne dozvole, oni to nikad ne bi dozvolili - objašnjava Memović.

Vladaju monopolisti

Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije ističe da država mora da zaštiti proizvođače i spreči kriminal na tržištu.

- Neophodno je formirati cene i sprečiti da na tržištu vladaju monopolisti. Država stalno "pere ruke" kako ne može da učini ništa, a proizvođači propadaju - istakao je za "Vesti" Radović.

Sa druge strane, na optužbe da iza niske otkupne cene stoji hladnjačarski kartel, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je to apsolutno netačno.

- Postoji antimonopolska komisija i ona je nedvosmisleno utvrdila da ne postoji monopol kada je reč o skladištarima malina. Ja se osećam kao "ministar za maline" jer godinu i po pregovaram sa proizvođačima. Protesti su nedopustivi i nikakvih razgovora neće biti dok oni ne budu prekinuti - rekao je Nedimović.

Mogućnost širenja protesta

Savez malinara Srbije Srpska malina, koji ima članove u 13 gradova zapadne Srbije, odlučio je da podrži protest kod Prijepolja i pozvao predstavnike Limske doline da u ponedeljak u Privrednoj komori Užica učestvuju u razgovoru sa hladnjačarima po pitanju akontnih cena za rod 2018. Milan Đukić, predsednik Upravnog odbora Srpske maline, izjavio je da će se, ukoliko se ne postigne dogovor sa predstavnicima hladnjačara i Ministarstva poljoprivrede, protesti proširiti i na druge gradove zapadne Srbije.



 


 

2024 © - Vesti online