Utorak 05.06.2018.
08:43
B. Simonović - Vesti

Vajar Crne Gore Mijo Mijušković (1): Neimarsko čudo zadivilo svet

B. Simonović
Spaseni Pivski manastir

Ako je suditi po tome što je plemenita inicijativa potekla iz Elektroprivrede AD Nikšić, po tome što su tu ideju snažno podržali i svesrdo preporučili autoriteti kakvi su akademici CANU Aleksandar Čilikov, Niko Martinović i Pavle Pejović, bilo bi zaista veliko iznenađenje ako Mijo Mijušković, jedno od najznačajnijih i najosobenijih vajarskih imena i van granica Crne Gore, negdašnje Jugoslavije i jugoistočne Evrope, uskoro ne dobije odavno zasluženo priznanje - svoju galeriju, prostor u kojem će biti trajno izložen i sačuvan makar deo njegovog nemerljivog umetničkog blaga.

B. Simonović
Brana HE Piva

Galerija u Hidroelektrani

Elektroprivreda Crne Gore je, naime, sledeći staru praksu sponzorstva i pomaganja u vrednovanju vrhunskih umetničkih ostvarenja, došla na ideju otkupi određen broj umetničkih dela Mija Mijuškovića i trajno ih postavi i izloži oku javnosti, u jednom uređenom i za galeriju prilagođenom prostoru, najverovatnije u upravnoj zgradi HE Piva u Plužinama. Posebno stoga što je reč o ciklusu Mijuškovićevih ostvarenja i motivski i "materijalno" vezanih za Pivu, odavno poznatom pod imenom "Piva koje više nema".

Reč je o delima ovog nesvakidašnjeg i neponovljivog umetnika koja su nastala u periodu dok je građena velika brana u kanjonu Pive, u tesnacu niže sela Mratinja, ostvarenja koja je bukvalno u poslednjem trenutku oteo iz nedara zelenih dubina u jezero ukroćene Pive.

Izneo ih je na svetlost dana i ostavio pokolenjima belege te malo poznate lepote, čuda koja je ovde priroda milenijumima tvorila i krila u nedođijama klanaca kroz koje se Piva u svom "pijanom mahnitanju" probijala i žurila u zagrljaj Tari na Šćepan Polju, gde su se i jedna i druga odrekle imena i podale Drini da ih zavede u njene krivine i virove i preko Save i Dunava utopi u dubine Crnog mora.

Privreda pomaže kulturu

Naglašavajući da će nova galerija biti "veoma značajan poduhvat u procesu valorizacije i prezentacije savremene crnogorske likovne umetnosti", predlagači, akademici Aleksandar Čilikov, Niko Martinović i Pavle Pejović posebno ističu "da je čin namere otkupa i stručne prezentacije dela istaknutog crnogorskog umjetnika Mija Mijuškovića najbolji mogući primjer uključivanja aktivnosti privrede u tokove razvoja savremene crnogorske umjetničke kulture, koje se može smatrati prvorazrednim kulturnim poduhvatom, značajnim i u okvirima van domicilnih granica."

Ime Mija Mijuškovića je, naime, neraskidivo vezano za prostor Pive, jer je on i jedan od junaka u velikoj priči o izgradnji hidrocentrale na reci Pivi, a u sklopu toga i gotovo fantastične i neverovatne priče o izmeštanju i spasavanju znamenitog Pivskog manastira - u priči o jednom, posle pruge Beograd-Bar, od najvećih, najrizičnijih i najspecifičnijih graditeljskih poduhvata u istoriji Crne Gore, čuda kojima se s velikim razlogom zadivio ceo svet.

B. Simonović
Nove Plužine

Dela za večnost

Uz ocenu da Mijuškovića preporučuje veliko i u mnogo čemu neponovljivo i nenadmašno delo, potvrđeno na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, sve same pohvale i pozitivne kritike znamenitih ljudi od nauke, znanja i umetničke kulture, koje ga bezrezervno uvršćuju u red znamenitih crnogorskih i eks-jugoslovenskih umetnika, predlagači smatraju da i u životnoj, a posebno umetničkoj biografiji Mijuškovića, veoma važnu, ako ne i najvažniju i najzanimljiviju kariku predstavlja njegov boravak u Pivi u vreme izgradnje istoimene hidrocentrale.

Pismo brata po srcu

Kad je u leto 1976. godine Piva prvi put zastala u kanjonu, nemoćna da probije i ukloni bedem koji joj je isprečila ljudska ruka, sa obale utihle i zajezerene mahnite reke, Miju Mijuškoviću se pismom javio njegov prijatelj, saputnik i sapatnik, kao i on nepopravljivi zaljubljenik u ovu lepotu, brat po srcu i duhu, pesnik i novinar Petar Đuranović: "Prođoh Pivom, ili onim što je ona nekad bila. Pive nema! Znam da je dio nje, dio onoga što bješe Piva, ostalo u tvome djelu. Javiće se nekim dalekim vremenima i ljudima onako kako kamen i iz crne zemlje izroni: kvrgavo, sapeto od vremena, a vremenu vraćeno tvojim trudom... Piva je sva već jezero! Podala se ljudskoj ruci i umu, da iz njenih voda kao ogroman mlaz šikne svjetlost! Piva je pretvorena u svjetlost! Tvojim ljudskim naporom i tvojom stvaralačkom snagom spasao si i uobličio dio onoga što je vjekovima trajalo i drugovalo s pivskom zemljom i stijenjem."

Sutra - Vajar Crne Gore Mijo Mijušković (1): Morao je biti vajar ili vetar

 

2024 © - Vesti online