Ponedeljak 04.06.2018.
21:21
Z. M. - Vesti

Nagrada čuvarima srpskog jezika

Z. Mirković
Gordana Ilić Marković i Veljko Čerket

Dobitnici ovogodišnjeg "Kočićevog pera" su Gordana Ilić-Marković za knjigu "Roda Roda" i Veljko Čerket za delo "Koljevka ljubavi".

Gordana Ilić Marković se već duže bavi Prvom svetskim ratom i izdala je "Dnevnik Velikog rata - Prvi svetski rat u ogledalu srpske književnosti i štampe", a kroz "Roda Rodu" prikazala je i propagandnu mašineriju Austro-ugarske i jedno od "najoštrijeg" pera te propagande.

Veljko Čerketa dobio je značajnu nagradu za svoj prvenac, knjigu "Koljevka ljubavi". Čerketa živi i radu u Štutgartu, a rođen je na Vlašiću.

Žiri koji je odlučio o dobitnicima ovogodišnje nagrade činili su prof. Nikola Vukolić direktor i predsednik Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd", prof. dr Duško Pegulja, profesor srpskog jezika Univerziteta u RS i pisac i dramski umetnik Eva Ras.

Manifestaciji je ispred Ambasade Srbije prisustvovala Maša Grim, a Mladen Filipović, šef Predstavništva RS, u ime Vlade Srpske najavio je da će i u budućnosti podržavati rad srpskih klubova i udruženja. On je naveo da će i sledeće godine Predstavništvo RS biti pokrovitelj ove značajne manifestacije, jer je značajno da se, pored drugih aktivnosti naših ljudi u Austriji podrže i pisci u cilju očuvanja srpskog jezika u dijaspori.

Borba za školu

Borislav Kapetanović, predsednik Zajednica srpskih klubova u Beču je ponosan što je ovoj organizaciji dato poverenje da organizuje ovu značajnu manifestaciju. On je izrazio uverenje da su nagrade uručene pravim ljudima, a posebno je pohvalio profesorku Ilić-Marković koja već godinama radi na očuvanju srpskog jezika u Austriji. Kapetanović se nada da će Ilić-Markovićeva i u budućnosti pomoći ciljevima Zajednice da se nađe rešenje za dopunsku školu srpskog jezika u Austriji.






 

2024 © - Vesti online