Utorak 05.06.2018.
00:42
Z. Mirković - Vesti

David Štokinger za "Vesti" o knjizi o Tačiju: Hvalospev za teroristu

youtube.com/Stadtfernsehen Schwechat
Protest zbog Tačija: David Štokinger

Štokinger je na promociji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači" u Diplomatskoj akademiji u austrijskoj prestonici, zajedno sa drugim aktivistima mirovnih organizacija, javno kritikovao Tačija i organizatore ukazujući da su teroristi omogućili promociju.

- Borim se od početka protiv NATO politike i jednostrane antisrpske kampanje. Zalažem se za ozbiljnu neutralnost Austrije i smatram da je pravi skandal da jedna institucija Ministarstva spoljnih poslova naše zemlje dozvoljava takvu manifestaciju - objasnio je on u izjavi za "Vesti".

Štokinger je naglasio da zbog toga morao da se obrati na skupu.

- Ovde je trebalo da se opere bivši terorista koji je ujedno i osumnjičen za brojna kriminalna dela. Tome služi i ova knjiga. Želim da podsetim da je čak CIA do 1998. OVK držala na listi terorističkih organizacija. Do trenutka kad je ovu organizaciju otkrila kao partnera za svoje ciljeve. Tačijevi ljudi su tokom 90-ih terorističkim aktivnostima na Kosovu sejali strah. Teror OVK je bio usmeren ne samo protiv Srba, već i drugih nealbanaca, ali i mnogih kosovskih Albanaca koji su bili lojalni jugoslovenskoj državi - rekao je on.

OVK, prema njegovim rečima, bila je instrument NATO za destabilizaciju zemlje:

- Kad se u Beču održava tako jedna manifestacija neophodno je da se tako nešto pomene.
Štokinger i austrijski aktivisti, dok se obraćao prisutnima, držali su u rukama flajere sa likom Tonija Blera i Tačija s natpisom "Teroristi finansirani od strane NATO-a".
Štokinger je prozvao i dvojicu bivših austrijskih diplomata Volfganga Petriča i Albera Roana koji su učestvovali na promociji knjige upitavši kako mogu da sede tu kada dobro poznaju Tačijevu prošlost.

Nervozni Petrič

Štokinger je postavio i retoričko pitanje o "kom demokratskom i stabilnom Kosovu govore", pošto se stalno dešavaju napadi na Srbe.
- Ne prođe nijedan dan a da nema vesti o napadima na Srbe u selima na Kosovu - kritikovao je on.
Kazao da su prisutni bili iznenađeni zbog njegove akcije, a da je Petrič delovao nervozno zbog toga, dok je Tači pokušao da osmehom skrene sa teme. Kada su aktivisti i Štokinger napustili salu, kako je preneo, njima su pojedini iz publike aplaudirali, ali i bilo je uvreda na njihov računa jer su ih nazivali "fašistima".
 

2023 © - Vesti online