Ponedeljak 04.06.2018.
09:07
Vestionline, Tanjug

"Iskoristili Srbe za stavljanje potpisa na referendum"

M. Karović
Zabrinjavajući stav Kolinde Grabar Kitarović: Milorad Pupovac

"Večernji list" navodi da Pupovac referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" koja, između ostalog predviđa i smanjivanje prava poslanicima manjina, smatra obračunom sa stečenim pravima svih nacionalnih manjina.

Pupovac je kazao da oba pitanja koja promoviše inicijativa sadrže elemente čiji je cilj, s jedne strane smanjivanje obima prava nacionalnih manjina na političko predstavljanje, a s druge strane segregaciju poslanika nacionalnih manjina u odnosu na druge poslanike. On je naveo da to nije obračun samo sa SDSS, već sa stečenim pravima svih nacionalnih manjina. 

- Istina, naše praćenje kampanje te inicijative pokazuje da su Srbi, SDSS i ja lično često korišćeni kao završni argument i motivacioni element u zagovaranju/uveravanju ljudi da daju potpis za "pravedniji izborni sistem - izjavio je Pupovac. 

Hina navdi da se prvo pitanje odnosi na opšte odredbe izbornog sistema, poput onih koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. 

Navodi se da je drugo pitanje fokusirano na nacionalne manjine, jer zagovornici inicijative smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor sa malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i budžeta. 


Pupovac je za "Večernji list" rekao i da smatra da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović požurila s ocenom volje naroda, jer još nisu prebrojani i provereni potpisi za referendum, kao i da je njen osnovni posao briga o Ustavu i ustavnoj stabilnosti političkog sistema. 

Hina podseća da je hrvatska predsednica juče izjavila da se u pogledu referenduma koje pokreću građanske inicijative, ne meša u referendume, ali da je njen čvrst stav da mora da se poštuje volja naroda. 

Hrvatska agencija navodi da je Pupovac na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je izjava Grabar-Kitarovićeve o referendumuskoj inicijativi za izmenu Ustava po pitanju izbornog zakonodavstva, a time i smanjivanju političkih prava manjina, zbunjujuća i veoma zabrinjavajuća.

2021 © - Vesti online