Ponedeljak 04.06.2018.
00:56
B. Đokić - Vesti

Rat klanova trese Beograd

N. Đurović
Egzekutor nepoznat: Većina slučajeva ostala je nerazjašnjena (Foto: Arhiva)

I Podgorica je svakodnevno u strahu od plaćenih ubica, koji seju smrt ulicama ovog grada. Od početka godine pet osoba je ubijeno u profesionalnim likvidacijama, koje se povezuju sa ratovima klanova. Desetine mrtvih su uglavnom žrtve sukoba u dva brutalna rata. Vodi se bitka između porodice Luke Bojovića, novog vođe zemunskog klana, koji je u zatvoru u Španiji i porodice Šaranović. U okršaju su i škaljarski klan iz Kotora, povezan sa Bojovićem i suparnička grupa iz istog grada - kavački klan.

Krvna osveta i obračuni za najmanju sitnicu još karakterišu crnogorske kriminalne klanove. Desetine mrtvih žestokih momaka, čitulje kojima su oblepljene bandere crnogorskih gradova, tužan su pokazatelj koliko se kultura obračuna ni posle tri decenije od eksplozije kriminala, nije promenila. Miodrag Kruščić, ubijen u Podgorici pre desetak dana, navodno je bio blizak pripadnicima škaljarskog klana, pa je zato i likvidiran.

Krajem marta poginuo je Dražen Čađenović nakon što je aktiviran eksploziv postavljen ispod njegovog automobila. Samo dva dana kasnije, 31. marta, naočigled velikog broja prolaznika, u centru Podgorice ubijeni su Miloš Šaković i Radivoje Jovanović, koji se tu slučajno zatekao. Davorin Baltić stradao je odmah posle Nove godine u Beogradu u zgradi u kojoj je živeo. On je navodno bio visokopozicionirani član kavačkog člana, na čijem čelu su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer.

Prvo ubistvo u ovom ratu, likvidacija Gorana Radomana pre tri godine, bio je početak sukoba, a počeo je nakon krađe 200 do 300 kilograma kokaina iz Južne Amerike, koju su navodno škaljari oteli od kavača u Valensiji. Likvidacija Dragoslava Miloradovića (43) u ponedeljak u Beogradu, kako navode mediji, još jedna je žrtva dugogodišnjeg surovog rata Bojovića i Šaranovića. Miloradović je bio kum Luke Bojovića, koji je okupio članove zemunskog klana, koji nisu bili uhapšeni posle ubistva premijera Zorana Đinđića i stvorio možda i najjaču kriminalnu grupu u regionu. Prethodno je u februaru u Beogradu ubijen Dalibor Despotović (37), nekadašnji telohranitelj Slobodana Šaranovića.

Pranje novca

Beograd je za crnogorske kriminalce postao - bežanija, kaže za "Vesti" kriminolog Zlatko Nikolić.
- Srpska prestonica je za njih postala mesto za skrivanje. Veći je po broju stanovnika skoro tri puta od cele njihove države. Ako mogu negde da se sakriju, a da to ne upada u oči, onda je to Beograd. Ovde su već ranije prali prljavi novac od kriminala kupujući nekretnine. Čitave spratove i zgrade su pokupovali. Imaju kod koga da se kriju i uošte ne iznenađuje što ih je toliko. Najviše ih je na Vračaru i u Novom Beogradu, gde se likvidacije obično i odigravaju - objašnjava Nikolić.

Sukob dva klana odneo je više od 10 života, a smatra se da je počeo 2009. godine, kada je nestao Slobodan Radonjić, čija sudbina ni dan-danas nije poznata.

- Mladić je poslednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića, koji je važio za desnu ruku Luke Bojovića u Crnoj Gori. Slobodanov otac Danilo, kao i kum Branislav Šaranović otpočeli su privatnu istragu o njegovom nestanku, a trag ih je doveo do Luke Bojovića. Ubeđeni da Bojović stoji iza tog nestanka, upustili su se u rat do istrebljenja - kažu izvori iz srpske policije.

Otac i kum su bili preduhitreni u svojim osvetničkim planovima, pa je najpre u oktobru 2009. na Dedinju likvidiran Branislav Šaranović, a dve godine kasnije u Zemunu je ubijen i Danilo Radonjić. Nastavljene su likvidacije, pa je ubijen Vladimir Zrelec (50) na beogradskom Vračaru 25. decembra 2015. On je bio advokat Slobodana Šaranovića, a zbog sumnje da je pucao na njega nedavno je uhapšen Vladimir Šaranović. Zatim je Slobodan Šaranović (79), Branislavljev brat, ubijen 11. marta 2017. ispred svoje kuće u Budvi. Ubice nisu otkrivene. Smaknut je i Jugoslav Cvetanović (31) u Vranju 26. septembra 2017. Jugoslav je bio rođeni brat Saše Cvetanovića, osumnjičenog da je aprila 2013. likvidirao Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića.

Klan Šaranovića je takođe imao svoj krug osvete. Osim likvidacije Nikole Bojovića, osumnjičeni su i za ubistvo Radeta Rakonjca (52) u Beogradu 1. aprila 2014. Dalibor Đurić (34) ubijen je 22. septembra 2016. u podgoričkom zatvoru Spuž. Prema policijskim evidencijama, Đurić je dovođen u vezu s ubistvima Branislava Šaranovića, Danila Radonjića i Dženana Ramovića. Luka Đurović, desna ruka Luke Bojovića, poginuo je 30. septembra 2013. u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći u Kotoru, kada je automobil porše u kojem je bio na suvozačevom mestu sleteo u jarak.

Rešeno samo jedno ubistvo

Pre ubistva Baltića, u ratu do istrebljenja koji besni između zakrvljenih kotorskih klanova, do sada su smaknuti Goran Radoman, prva žrtva, takođe, na sličan način likvidiran u Beogradu, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković - Sale Mutavi, Petar Damjanović i Ivan Nedović. Sumnja se, takođe, da je ovoj surovi rat odneo i Božidara Cicmila, likvidiran pre dve godine u Mostaru, Vlastimira Miloševića, ubijen u Beogradu, Miloja Vojinovića, stradao u Podgorici od mine podmetnute u vozilo, kao i nedavno ubijeni Danijel Mandić. Zanimljivo je da je, zvanično, rešena samo enigma ubistva Radomira Đurišića.








 

2024 © - Vesti online