Nedelja 03.06.2018.
14:59 >> 15:07h
Vestionline, Tanjug

Haradinaj: Pomirenje kad Srbija prizna Kosovo, evo kako mu je Vulin odgovorio

A. Čukić
Pomirenje samo ako bude priznanja: Ramuš Haradinaj

- Priznanje... šta može dati Kosovo za postizanje ovog sporazuma, pomirenje, jer drugo nemamo šta da damo. Pomirenje nije malo, znači da zaboravimo naš bol, za nestalima, ubijenima, štetu, žrtve seksualnog nasilja, uništenu i opljačkanu ekonomiju, i kada se pomirimo, dajemo mnogo, mnogo više nego što je iko mogao dati - rekao je Haradinaj. 

On je dodao da to ne znači da će se počinjeni zločini zaboraviti.

- Ne kažemo da treba zaboraviti, da nećemo nikada, ali možemo se pomiriti nekad, za priznanje. Da li je to ova godina? Ne mogu da kažem, ali mi smo tražili pomoć naših prijatelja i kažem vam da kada Kosovo stoji iza Amerike, to radi zarad sopstvenih interesa - rekao je Haradinaj.

On takođe tvrdi da u ovoj godini Kosovo treba da postane član Interpola.

- Svaka zemlja koja sprečava Kosovo da postane član Interpola, pomaže u borbi protiv kriminala na transnacionalnom nivou. To je pogrešno. Ko želi da se bori protiv transnacionalnog kriminala, pomaže Kosovu da se učlani u Interpol. Ove godine je vreme kada treba da se reši ovo pitanje. Duboko sam ubeđen da će mnoge zemlje da traže članstvo Kosova u Interpol, jer se tako bori protiv transnacionalnog kriminala, koji je opasan i predstavlja pretnju - rekao je Haradinaj, prenosi RTK2.

On kaže da je zatražio od prijateljskih država da pomognu da Kosovo postane član Interpola.
Haradinaj je govorio i o članstvu Kosova u UN, što je pitanje, koje prema njegovim rečima, "treba brzo da se zatvori".

Tanjug
Odgovorio Haradinaju: Aleksandar Vulin

Vulin: Jesi li to sam smislio?

Povodom izjave Ramuša Haradinaja da će Kosovo pristati na pomirenje sa Srbijom u zamenu za priznanje nezavisnosti, ministar odbrane Aleksandar Vulin mu je postavio pitanje: "Da li si to sam smislio, ili ti je neko pomogao?"

- Najpre ste silovali i ubijali žene i decu, palili sela, pljačkali imovinu, ubijali policajce i vojnike. Proterali ste 250.000 ljudi sa njihovih ognjišta, uništili desetine crkava i manastira, pokušali da protivpravno otmete deo teritorije Srbije, pogazili ste svaku reč koju ste dali u Brisleskom dijalogu i sada ste se setili da tražite da Srbija sve to prihvati, prizna i još traži pomirenje za sukob koji nije ni tražila ni izazvala - rekao je Vulin. 

- I da ponovim pitanje sa početka: Da li si to sam smislio, ili ti je neko pomogao? - dodao je Vulin.

2024 © - Vesti online