Nedelja 03.06.2018.
16:06
Vestionline, b92.net

Čovek može da ima dva potpuno različita seta DNK

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nekoliko je načina na koje dolazi do postojanja dve različite grupe DNK. 

Nakon presađivanja koštane srži može doći do pojave različitih setova DNK. Pre presađivanja kod obolelih se hemoterapijom ili zračenjem uništavaju obolele ćelije, a zatim se presađuje zdrava koštana srž donora. Donirana koštana srž će nastaviti da stvara krvne ćelije koje sadrže DNK donora, pa će tako primalac koštane srži postati himera, piše Insider. 

Kod potpunog himerizma 100 odsto krvnih ćelija primaoca ima DNK donora, navodi se u članku u časopisu Nature. Ali, krv može da sadrži i mešavinu DNK primaoca i davaoca. To se zove pomešani himerizam. 

Pre tri godine muškarac iz Vašingtona je tražio ispitivanje očinstva i tada mu je za test očinstva uzet DNK iz pljuvačke iz usta. Rezultati su pokazali da je on tehnički stric svom sinu, a ne otac. 

Daljom analizom utvrđeno je da taj muškarac ima sasvim različit DNK u pljuvački, u odnosu na uzorak DNK koji mu je uzet iz spreme. Stručnjaci za genetiku bili su uvereni kako se ovde radi o primeru ljudske himere. 

Slična situacija dogodila se i u slučaju Karen Kigan, kada su testovi pokazali da ona nije biološka majka svoje dece. 

Ispitivanja su pokazala da kod nje postoje dva različita seta DNK. DNK uzorak iz njenih usta nije bio isti kao uzorak iz njenih jajnika. Lekari su zaključili da njen dodatni DNK potiče od njenog brata blizanca. 

Do ove pojave može doći i tokom normalne trudnoće. Tako su početkom 90-ih godina naučnici otkrili da trudnica može da zadrži deo DNK svoje bebe i to u situaciji ako neke ćelije fetusa migriraju izvan maternice. Tu pojavu su nazvali - mikrohimerizam.

2024 © - Vesti online