Nedelja 03.06.2018.
00:11
Vestionline, Sputnjik

Krim i Kosmet su slični, evo u čemu

youtube.com/RT
Krimski most u vreme izgradnje

Čepurin je, naime, komentarišući opasku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, da bi i Albanci pristali na podelu Kosova te da je i njima to u interesu, rekao da "i dalje važi parola: što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“.

- Ruski diplomata je bio vrlo jasan, kao što je Rusija jasna svih ovih godina - ona će prihvatiti sve ono što prihvati Srbija, ni manje, ni više od toga. Ako išta, Rusija je vrlo eksplicitna u tome da ona čvrsto podržava Rezoluciju 1244, a koja inače ne pominje nikakvu podelu i koja određuje da je Kosovo sastavni deo Srbije - konstatuje Aleksandar Pavić.

Prema rečima Pavića, pored toga što se zvanična ruska pozicija ne menja od donošenja Rezolucije 1244, ambasador Čepurin se takođe drži načela nemešanja u unutrašnje poslove drugih država, pogotovu prijateljskih.

- On je vrlo jasno rekao: ono što odgovara Srbiji, odlučiće njeno rukovodstvo i narod će to prihvatiti i Rusija“, objašnjava sagovornik "Sputnjika".

Na podsećanje da na Zapadu često prave paralelu između Kosova i Krima, pa bi navodno kosovski presedan mogao da koristi Rusiji, Pavić kaže da je poređenje Kosmeta i Krima moguće samo utoliko što su oba primera dokaz arbitrarnih odluka.

- Kao što je od Kosova arbitrarno napravljena autonomna pokrajina u komunističkom totalitarnom režimu, tako je u komunističkom režimu jedan čovek arbitrarno mimo zakona, čak i te države Sovjetskog Saveza, otcepio Krim i pripojio ga drugoj sovjetskoj republici. Eto, to imaju zajedničko, u smislu da su nastali kao problem, kao rezultat arbitrarnih odluka koje ne bi podnele nikakav test demokratičnosti - zaključuje Pavić.

2024 © - Vesti online