Subota 02.06.2018.
17:47 >> 19:20h
Vestionline, Tanjug

Malinari blokirali magistralu ka Crnoj Gori, četvoro povređeno

Tanjug
Blokada puta ka Crnoj Gori kod Prijepolja

Umesto najavljenog dvočasovnog mirnog protesta kraj Vladičanskog dvora, proizvođači su u jednom trenutku krenuli magistralom kada su se i sukobili sa policijom, tokom kojih je četvoro proizvođača lakše povređeno.

Malinari blokirali magistralu ka Crnoj Gori

Muaz Dedović iz pribojskog Udruženja "Limska dolina" smatra da neko iz vlade mora da dođe i reši problem.

- Gde je Vlada, pozvali smo resorno ministarstvo niko se ne odaziva. Nećemo odavde dok neko ne dođe i ne kaže, gde smo, šta smo, kud smo - ističe Dedović.

A protest su zakazali da reše pitanje cene pre berbe, jer su to godinu dana pokušavali za stolom, posebno iziritirani dnevnim cenama koje su im ponudili ovih dana prijepoljski prerađivači.

Boban Purić iz istog udruženja navodi da je dnevna cena za kilogram u hladnjači na Kolovratu bila 50 dinara.

- To je iživljavanje nad prozvođačima, kome je u interesu da bude ta cena, a da bude u izvozu od dva i po do tri evra - dodaje Purić.

Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice navodi da hladnjičari treba svake godine da tačno kažu koliko je robe ostalo na lagerima.

- Tražimo već jednom da hladnjačari jasno i glasno na kraju svake godine izađu tačno sa podacima koliko je robe ostalo na lagerima. Neka kažu u januaru nama treba samo toliko i toliko maline, nemojte da ulažete u svoje zasade, jer jednostavno neće imati ko da vam otkupi - navodi Stankovićeva.

Malinar Sanel Dizdarević naglašava da je cena koju traže evro i po.

- Ispod evro i po nas nema nigde što se tiče proizvodnje maline, da bismo mogli da plaćamo radnike i nama da da ostane nešto - objašnjava Dizdarević.

Prerađivači: Još rano da se govori o ceni

Predstavnici prijepoljskih prerađivača rekli su za RTS u telefonskom razgovoru da je još uvek rano govoriti o ceni. Među njima je i onih koji su se obavezali da će proizvođačima isplatiti poslednju cenu na tržištu, ali i onih koji nude dnevnu cenu jer, kažu, tako se nekada i radilo. Pri tom, kažu i da neki od njih još uvek imaju u hladnjačama prošlogodišnju malinu.

Tanjug

Zajedničkog jezika sa prerađivačima nema, poručuju proizvođači zato što oni odbijaju razgovore sa njima i pored toga što je Vlada nedavno osnovala Radnu grupu za malinu, ali koja, kažu malinari se još nijednom nije sastala.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević poručuje da se problemi sigurno na ulici neće rešiti.

- Može da se razgovara, pre svega na relaciji proizvođači – prerađivači. Mi, kao država, kao medijatori ćemo pomoći u rešavanju svega toga - navodi Stanojević.

I dok se ne umeša država, malinari kažu da će ostati na magistrali ka moru i blokirati saobraćaj, koji je potpuno obustavljen za kamione, dok se putnički odvija alternativnim pravcima.

Malinari iz Priboja i Prijepolja iz udruženja "Limska dolina" najavili su ranije za danas protest i blokadu i traže da otkupna cena maline bude od 180 do 200 dinara.

2022 © - Vesti online