Petak 01.06.2018.
18:23
Vestionline, Tanjug

Akcionari Fejsbuka traže ostavku Zekerberga

Tanjug/AP
Izrešetan pitanjima: Mark Zakerberg

Američka televizija navodi da je sastanak na trenutke ličio na pobunu, dok su investitora izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga rešetali pitanjima u vezi sa njegovim vođenjem kompanije i načinom na koji se odmosio prema skandalu oko prikupljanja informacija korisnika koje vršila firma "Kembridž analitika".

- Ugledajte se na Džordža Vašingtona, a ne na Vladimira Putina - poručio je jedan od investitora Zakerbergu, misleći na Vašingtonovu odluku da ode sa funkcije predsednika SAD.

"NBC news" objašnjava da su sastanci akcionara Fejsbuka obično formalnost, pošto glasačku moć u kompaniji i dalje kontrolišu Zakerberg i uski krug ljudi oko njega, što čini praktično nemigućim pokušaje usvajanja inicijativa akcionara, osim ako ih ne odobri lično Zakerberg.

Navodi se da je na sastanku odbijeno svih šest šest inicijativa koje su predložili akcionari.

Američka televizija navodi da je takođe tokom izbora članova uprave Fejsbuka, jedna žena prekinula sastanak i pozvala akcionare da spreče da Zakerberg ponovo bude ponovo izglasan za člana uprave. I pored toga, svih osam članova uprave, uključujući Zakerberga, ponovo je izabrano.

Navodi se da predlog akcionara po kojem je trebalo uvesti pravilo jednog glasa po pojedinačnoj akciji, čime bi Zakerberg izgubio specijalna glasačka prava koja sada ima, nije prošao.

2024 © - Vesti online