Nedelja 25.07.2010.
13:58 >> 17:32h
Tanjug

Novinar "Vremena" Teofil Pančić pretučen metalnom šipkom

Teofil Pančić

Do napada je došlo oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu, a, kako je saopšteno, dvojica za sada nepoznatih napadača sa kapuljačama pratili su Pančića, ušli za njim u autobus 83 u Glavnoj ulici u Zemunu i odmah počeli šipkama da ga udaraju po glavi i telu.

Nakon izvesnog vremena, napadači su pobegli iz autobusa koji je stajao na stanici, a policija je obavila razgovor sa napadnutim novinarem i izvršila uviđaj. Pančić je prebačen u bolnicu, gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci, a kako je saopšteno, povrede nisu nisu opasne po život.

- Ovo je još jedan u nizu napada na novinare "Vremena" - od otmice Dušana Reljića do podmetanja bombe u stan Dejana Anastasijevića - a dosadašnji počionici nikada nisu uhvaćeni i osuđeni - navodi se u saopstenju "Vremena".

Redakcija "Vremena" zahteva od nadležnih organa, policije i tužilaštva, da napadače na Pančića identifikuje, uhapsi i privede pravdi, ističe se u saopštenju.

UNS: Hitno otkriti napadače na novinara Teofila Pančića

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je najoštrije osudilo brutalni napad na kolumnistu nedeljnika "Vreme"Teofila Pančića i apelovalo na svedoke da se jave policiji i "pomognu da siledžije budu otkrivene i kažnjene".

UNS je zatražio od policije da u najkraćem roku saopšti rezultate istrage.

- UNS je uveren da ovaj napad ima veze sa novinarskim poslom Teofila Pančića i poziva tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom kojim su predviđene strože kazne za napade na novinare - ističe se u saopštenju.

Protestvuju Tadić, policija, ministarstvo...

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je osudio brutalan fizički napad na novinara nedeljnika "Vreme".

Boris Tadić

"Verujem da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače koji su napali i povredili Teofila Pančića. Moramo još mnogo napora da uložimo kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje sa neistomišljenicima nikako ne sme da se događa", rekao je predsednik Tadić.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je slučaj napada na Pančića prioritet policije i da očekuje da napadači ubrzo budu identifijovani. Veljović je rekao da je važno utvrditi motiv, jer je "napad na novinare i medije - napad na slobodu informisanja".

Napad na Pančića oštro je osudilo Ministarstvo kulture.

"Brutalni napadi poput ovog, predstavljaju ne samo ugrožavanje prava na život, već i pretnju istraživačkom novinarstvu i slobodi izražavanja, a Ministarstvo kulture će, u okviru svojih nadležnosti, učiniti sve da novinarima omogući da neometano obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

2024 © - Vesti online