Petak 01.06.2018.
13:26
Vestionline

Srpska hrana za trgovinske lance u Rusiji

pixabay.com
Srpski privrednici predstavili svoje proizvode u Moskvi

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja Ruske Federacije, organizovali su 31. maja više od 50 komercijalnih susreta srpskih izvoznika i ruskih uvoznika sa ciljem uspostavljanja direktnih poslovnih kontakata, unapređenja bilateralne privredne saradnje i povećanja srpskog izvoza.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Maja Mandrapa Gašić istakla je da su ukupni bilateralni odnosi dve zemlje na najvišem nivou, da postoji obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje i da potencijal nije ni blizu iskorišćen.

- Očekujemo da će razgovori podstaći nove poslovne inicijative čiji će konkretni rezultati doprineti većem izvozu u Rusku Federaciju - zaključila je Mandrapa Gašić.

Direktor sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije Veljko Jovanović naglasio je da treba uspostaviti direktan dijalog između poslovnih asocijacija Srbije i Rusije, razmenom informacija o obaveznim standardima usaglašenosti kvaliteta proizvoda i formiranjem zajedničke poslovne platforme radi koordinacije poslovanja srpskih izvoznika i sistematizacije neophodnih kvalitativnih preduslova za plasman srpskih proizvoda na ruskom tržištu.

Poslovna platforma će u narednom periodu biti definisana okvirnim Sporazumom o saradnji između PKS i Asocijacije ruskih maloprodajnih trgovinskih lanaca "Akort".

Direktor Departmana Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Mihail Anisimov istakao je da su srpski prehrambeni proizvodi zastupljeni na ruskom tržištu, prepoznati kao kvalitetni i da, iako je Rusija u ovom trenutku usmerena na supstituciju, uvoz, razvoj i lokalizaciju domaće proizvodnje, postoji interes za daljim jačanjem saradnje sa srpskim kompanijama.

Plasman srpskih proizvoda u Rusku Federaciju na osnovu jedinstvenog, preferencijalnog Sporazuma o slobodnoj trgovini i bescarinskog izvoza na tržište od preko 144 miliona stanovnika karakteriše startna, cenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena  Srbije sa Ruskom Federacijom u 2017. godini iznosila je skoro 2,6 milijardi dolara. Ukupan srpski izvoz u 2017. godini vredeo je 993,1 miliona dolara i porastao je za 25,12 procenata u poređenju sa prethodnim periodom.

Trgovinska razmena u prva tri meseca 2018. godine beleži pozitivna kretanja i stabilan trend rasta izvoza u Rusku Federaciju u visini od 25,8 odsto. Očekuje se da će srpski izvoz u 2018. premašiti 1,2 milijarde dolara.

2024 © - Vesti online