Petak 01.06.2018.
09:49
Vestionline, Tanjug

Slučaj lažno ubijenog novinara se komplikuje

Tanjug/AP
Zajedno sa Ukrajinom obmanuo ceo svet: Arkadij Babčenko

Babčenko živi u samonametnutom egzilu u prestonici Ukrajine od avgusta 2017. godine, a nakon vesti da je ubijen ispred zgrade u kojoj živi, a koju su preneli svi svetski mediji, baveći se potom analizama ko je ubijeni novinar i ko bi mogao da stoji iza tog ubista, pojavila se i vest da je Babčenko ustvari živ i zdrav i da je ceo slučaj izrežiran.

Rojters tvrdi da je Babčenko sarađivao sa ukrajinskim bezbednosnim službama kako bi izlažirao sopstveno ubistvo u utorak, pre nego što se sutradan pojavio na konferenciji za novinare posvećenoj pokušaju njegovog ubistva. 

Ukrajinac Aleksej Cimbaljuk napisao je na Fejsbuku da je on izvršilac "ubistva" ruskog novinara. On je objasnio da su mu se naručioci ubistva obratili s predlogom da ubije Babčenka. Navodni "izvršilac" je prihvatio narudžbinu, a zatim je tu informaciju preneo Službi bezbednosti Ukrajine. 

"Nakon objavljivanja snimka na kojem ja primam avans za ubistvo čoveka bez promene mog glasa ne vidim smisao u šifrovanju", napisao je on. 

Ranije je objavljen identitet navodnog organizatora ubistva Bapčenka, a reč je o direktoru ukrajinskog preduzeća za proizvodnju oružja Borisu Hermanu. 

Herman, suvlasnik kompanije koja proizvodi oružje, pojavio se u sudu negirajući da je ikada postojala ikakva namera o ubistvu Babčenka. Herman je rekao i da je delovao u interesu Ukrajine, navodi britanska agencija. 

Rojters tvrdi da je Babčenko sarađivao sa ukrajinskim bezbednosnim službama kako bi izlažirao sopstveno ubistvo u utorak, pre nego što se sutradan pojavio na konferenciji za novinare posvećenoj pokušaju njegovog ubistva.

2024 © - Vesti online