Subota 02.06.2018.
01:30
Vestionline, Index.hr

Ni reči o Srbiji: Zaboravite Hrvatsku, posetite "pravi" Balkan

pixabay.com
 

Autor teksta "Zaboravite Hrvatsku: Zašto morate da posetite pravi Balkan" piše da rastuće brojke u zemlji u kojoj je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika bude kontroverze, a posebno je istakao Dubrovnik za koji kaže da zbog gužvi, baš poput Venecije i Barselone, razmatra restriktivne turističke mere, što delom pripisuje i Igri prestola. 

"Teško je naći vreme godine za mirno, istinsko iskustvo u Dubrovniku", piše autor, i dodaje da je u susedstvu ponuda slična, ali bez tolikih gužvi. 

Blumberg tako poziva čitaoce da ovog leta, umesto Hrvatske, posete sledećih pet destinacija:

pixabay.com
 

Jezero Bled u Sloveniji

Sloveniju se navodi kao idealna zemlja za porodična putovanja, ačitaocima se predlaže da tamo provedu pet do sedam dana. "Prvo prošetajte ulicama Ljubljane, a zatim se uputite na bajkovito jezero Bled. Svakako posetite i crkvu Marijinog Vaznesenja, jednu od najpoznatijih znamenitosti Slovenije. Posetite i Nacionalni park Triglav i jezero Bohinj", piše.

pixabay.com
 

Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori

Autor navodi da Crna Gora ima izvanrednu reputaciju zbog divne jadranske obale i raznovrsnih nacionalnih parkova. Za posetu Crnoj Gori preporučuju se tri do pet dana, a nazivaju je najboljom lokacijom za putovanje kolima (road trip).

wikipedia.org/Sigismund von Dobschütz
 

Albanska planina Prokletije

"Albanski Alpi", kako je autor nazvao planinski masiv na severozapadu Albanije, koji se takođe prostire na teritoriji Crne Gore i Srbije, etiketiran je kao najbolja balkanska lokacija za planinare.

pixabay.com
 

Mostar, BiH

Za Mostar pišu da postaje kulturni centar u regiji, izdvajaju obnovljeni Stari most kao važan primer islamske arhitekture, a napominju da bi trebalo obratiti pažnju i na grafite i uličnu umetnost tog grada.

pixabay.com
 

Sofija, Bugarska

Bloomberg svojim čitaocima predlaže da posete i Sofiju, glavni i najveći grad Bugarske, koji naziva modernom destinacijom. Zbog odličnih restorana i impresivnog broja javnih parkova, upoređuje se s Pragom, Budimpeštom i Berlinom, uz napomenu da je mnogo pristupačnija, piše Index.

2024 © - Vesti online