Petak 01.06.2018.
09:07
Vestionline, Tanjug

Trampu stiže pismo od Kima

Tanjug/AP
Pokušavaju da izglade odnose između svojih država : Donald Tramp i Kim Džong Un

Pompeo je rekao da je tokom razgovora sa bivšim šefom vojne obaveštajne agencije Severne Koreje Kim Jong Čolom napravljen "dobar napredak" dve strane povodom organizovanja samita lidera dve zemlje.

- Naše dve zemlje se suočavaju sa ključnim momentom u našim odnosima u kojem bi bilo ništa manje nego tragično propustiti ovakvu priliku - rekao je Pompeo juče posle tog sastanaka, AP.

On nije rekao da li je ovaj sastanak konačan uvod u samit Trampa i Kima 12. juna u Singapuru kao ni da li će odluka o tome biti doneta pošto Tramp pročita Kimovo pismo.

Severnokorejsku delegaciju u poseti Beloj kući predvodi Kim Jong Čol, Kimov blizak saradnik.

Portparol Bele kuće Hogan Gidli rekao je sinoć da se detalji sastanka još uvek dogovaraju.

Takođe se ne zna ni da li će Tramp primiti Kima u Ovalnoj sobi.

Uoči susreta sa Kim Jong Čolom, Tramp je u intervjuu za Rojters rekao da će možda biti potrebno više od jednog susreta sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom kako bi se sklopio dogovor o denuklearizaciji.

On je naveo da se i dalje nada da će samit sa Kimom Džong Unom biti održan 12. juna u Singapuru.

On je dodao da bi voleo da sporazum bude postignut nakon jednog sastanka, ali da to često nije način na koji stvari funkcionišu i da će možda biti potreban više nego jedan sastanak.

Tramp je naveo da veruje da Kim želi dogovor. 

- Ja mislim da će se stvari dogovoriti na veoma pametan i organizovan način i verujem da to takođe želi i Kim Džong Un. Biću veoma srećan kada bude stigao dan u kojem ćemo ukinuti sankcije i imati vrlo dobar odnos sa čitavim Korejskim poluostrvom - kazao je Tramp.

2024 © - Vesti online