Četvrtak 31.05.2018.
20:53
prva.rs, Vestionline

Ko su najveći kradljivci struje u Srbiji?

pixabay.com
Strujomer nikad ne laže

Žica u vazduhu, preko krova, žičica, kabl - ko to krade struju?

Građani smatraju da struju kradu bogati, i da siromašni ne kradu. 

- Bogati sigurno, jer siromah gleda da sve svoje obaveze ispuni - kaže jedan od građana. 

- Mora da se krade, nema se para - ističe drugi. 

A šta kažu u EPS-u? 

- Statistika je pokazala da su penzioneri najrevnosniji, kao i socijalno ugroženi - rekla je Sandra Alagić iz Elektrodistribucije. 

Na pitanje da li onda struju kradu bogati, ona kaže: 

- Tako je! To su uglavniom vlasnici velikih zgrada i vila, pekare, fabrike. Bilo je dosta poznatih privrednika, ali zakon je takav da mi ne možemo javno da objavimo da svi u Srbiji čuju ko su ti ljudi. 

U 2017. EPS je ulovio više od 6.000 kradljivaca, koji su napravili štetu od čak milijardu dinara. Protiv njih su podnete krivične prijave i isključena im je struja. Samo u prvom kvartalu ove godine uhvaćeno je već 1700 novih kradljivaca koji su napravili štetu od 280 mliona dinara. Više su krala domaćinstva nego privreda. 

- 70 odsto je preko anonimnih prijava telefonom i to iskrenih prijava - kaže Alagićeva i dodaje da su to uglavnom prijave od komšija i onih koji su učestvovali u tim mahinacijama. 

Najviše kradljivaca struje je na jugu zemlje i u prigradskim naseljima oko Beograda. 

Kradljivci struje koiste se raznim tehnikama, iglom kojom blokiraju brojilo ili magnetima pa merači pokažu manju potrošnju. U poslednje vreme krade se najviše sa bandera, jer se najveći potrošači kače na njih. 

A kako krađi struje stati na put? 

- Sve firme da se ponašaju kao mobilni operater, svi koji ne plate jedan račun isključiti struju - kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina. 

- U tom svakom trafou može da se vidi kolika je potrošnja električne energije za to područje. Kada se saberu očitani računi vidi se i onda je već lako napraviti akciju da se to područje pretrese  dodaje ona. 

Najbolja, ali i najskuplja varijanta je izmeštanje brojila na ulične bandere. Tada bi i EPS bio miran, a građani, barem oni pošteni - zadovoljni

2024 © - Vesti online