Petak 01.06.2018.
20:08
M. Gligorević - Vesti

Čuvari tradicije i vekovnog nasleđa

Atraktivan scenski nastup dečjeg, omladinskog i reprezentativnog ansambla, kao i nastup hora i orkestra, prekrasne i raznovrsne nošnje, te nove koreografije pamtiće se još dugo. Bio je ovo pravi vatromet boja koji je uz živopisne nošnje igrača bio pojačan efektima sa video-bima.

Ugledne zvanice

Koncert u Burlingtonu prisustvovali, pored ostalih uglednih gostiju, i generalni konzul Nemačke u Torontu, kao i generalni konzul Srbije Vasilije Petković.

Ovaj snažni scenski izraz posebno je naglasio ono što je isijavalo iz svakog kola, koreografije pesme, napeva ili aranžmana, a to je ljubav prema tradiciji i vekovnom nasleđu i želja da se te vrednosti sačuvaju i u rasejanju, tuđem okruženju i kulturi.

To se osetilo kroz nastupe sva tri folklorna ansambla u 15 originalnih koreografija priređenih za ovaj koncert, te veterana iz Oplenčevog hora i profesionalnih izvedbi muzičkog ansambla. Ova scenska kompletnost, uz zavidnu virtuoznost izvođača, doprinosi sve većoj popularnosti njihovih nastupa koji su izborili status prvorazrednih događaja u kalendaru srpske zajednice u Kanadi.

Za ovaj uspeh su, prema priznanju samih članova Oplenca, najzaslužniji umetnički direktor Saša Bogunović koji je bio i koreograf većine izvedenih kola, zatim dirigent hora Sonja Crnomarković i direktor ansambla narodne muzike Ivan Radovanović Vanila. Iza toga, svakako, stoji i rad brojnog tima asistenata igre i stotinak volontera koji na razne načine podržavaju rad društva te upornost i entuzijazam predsednice Dragane Varaklić.

2024 © - Vesti online