Nedelja 25.07.2010.
13:35
Blic.rs

Broz: Nećemo iskopavati Tita!

Tito i Jovanka Broz


"Nema potrebe da se to radi jer sam svedok da je on tamo sahranjen. Bio sam uz njega od Ljubljane do završetka sahrane. Pošto sam sve vreme bio prisutan, nema nikakve sumnje da se on tamo nalazi", kaže Broz za "Blic".


Prema njegovim rečima, nakon Titove sahrane, dizalica je podigla krov i preko groba je postavljen kamen težak devet tona.


"Ostao sam do dva sata ujutru sve dok nije postavljen veliki kamen koji pokriva grobnicu. Tek tada sam otišao. On se tamo nalazi, osim ukoliko neko u međuvremenu nije podigao taj ogromni kamen", tvrdi Titov unuk.


On je dodao da se još od Titove smrti, 1980. godine, povremeno pojave priče da je u "Kući cveća" samo spomen-obeležje, a da on nije tu sahranjen.


Priče su podgrevane različitim nagađanjima i "čvrstim dokazima", pa se, između ostalog, pričalo da Tito u stvari nije umro već je negde sklonjen, pa do toga da na nadgrobnoj ploči nisu upisane godina rođenja i godina smrti, kaže Titov unuk.


O eventualnoj ekshumaciji tela Josipa Broza počelo je da se govori ovih dana, nakon ekshumacije tela nekadašnjeg rumunskog predsednika Nikolae Čaušeskua i njegove supruge Elene, koju su tražili njihovi rođaci kako bi se utvrdilo da li su oni tu zaista sahranjeni.
 

2024 © - Vesti online