Petak 01.06.2018.
00:58
V. Mačar - Vesti

Zaigrale delije nasred Kanade

Vesti
Gosti i domaćini na sceni

Pored domaćina, na ovoj velikoj smotri folklora učestvovali su i folkloraši Akademije srpske igre i pesme Miroslava -Bate Marčetića, kao i folklorašice, predstavnice grčke pravoslavne zajednice iz Kičinera.

Razdragana srpska mladost, koju skoro dve godine igračkom umeću uči koreograf Radojica Kuzmanović, pokazala je svu raskoš i bogatstvo srpske narodne igre i pesme, a gledaoci nisu štedeli dlanove da aplauzom nagrade mlade igrače. Ova deca na sceni, svi rođeni na tlu Kanade, svojim nastupom na najbolji način su predstavila jednu lepu tradiciju srpskog naroda, izvornu igru i pesmu, i tako svoje roditelje podsetila na zavičaj iz koga su, verovatno zauvek, otišli u beli svet.

- Svako kolo, svaka koreografija, svaka nošnja je uspomena i sećanje na slavnu srpsku tradiciju, a sve ovo što vidimo značajno je i zbog toga što na najbolji način čuva svetu srpsku reč, naše kolo i pesmu koja se čuje sve do otadžbine - istakla je Jelena Živković koja je, zajedno sa Oljom Trninić, vodila celovečernji program.

Vesti
Jedan od ansambala "Sinđelića"

Kolo je od davnina predstavljalo spretnost, lepotu i bogatsvo srpske kulturne baštine. U njemu su se gledali momak i devojka, u njemu se birala životna saputnica. Igralo se u najlepšoj i najskupocenijoj garderobi, okićenoj različitim nakitom...

Skup je blagoslovio protojerej stavrofor dr Goran Gojković, starešina hrama Sveta Trojica u Kičineru, a goste je na kraju koncerta pozdravila Meri Čikić, predsednica Folklornog društva "Stevan Sinđelić" koje deluje pri crkvenoškolskoj opštini Sveta Trojica.

Ljubavna pastorala

Folkloraši su na koncertu izveli igre iz centralne i istočne Srbije i sa Kosova, a ljubavnu pastoralu sa jugoistoka Srbije izveli su Irena Erceg i Miodrag Mitrović. Nastupile su i članice pevačke grupe Božuri, koja deluje pri "Stevanu Sinđeliću" i koje su izvele pesme "Ciganka mi gatala na travi", "Osu se nebo" i "Zaspa Janko". Folklorno društvo ima sedam ansambala sa 230 folkloraša.

 

2024 © - Vesti online