Četvrtak 31.05.2018.
11:00
Vestionline, Tanjug

"Bili smo blizu direktnog sukoba Rusije i SAD u Siriji"

EPA/SANA HANDOUT
Rusija obuzdava SAD: Bašar al Asad

- Bili smo blizu direktnog sukoba - rekao je Asad u intervjuu za portal Raša tudej.

Prema njegovim rečima, Moskva je odvratila Zapad od pokretanja razarajućih vazdušnih napada na Siriju prošlog meseca, a veruje da je Damask blizu pobede u sedmogodišnjem ratu, uprkos "neprestanom mešanju SAD".

- Sa svakim napretkom sirijske vojske, i u političkom procesu, i u celoj situaciji, naši neprijatelji i protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD i njihove marionete u Evropi i našem regionu, pokušavaju da idu dalje - bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju ili ometanjem političkog procesa - rekao je Asad.

On je istakao da su SAD trebale da nauče lekciju iz Iraka i odustanu od Sirije i obećao da će obnoviti sirijske oblasti koje su držali ekstremisti koje podržava SAD.

Sirijska vlada započela je "otvaranje vrata za pregovore" sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje kontrolišu severne i istočne oblasti Sirije u kojima su stacionirane snage SAD, prenosi Rojters.

- To je prva opcija. Ako ne, oslobodićemo te oblasti silom. Amerikanci bi trebalo da odu. Oni su došli u Irak bez pravne osnove i vidite šta se sa njima dogodilo. Morali su da nauče lekciju. Irak nije izuzetak, kao ni Sirija. Narod više neće prihvatiti strance u ovom regionu - rekao je Asad.

Asad je kazao i da Rusija igra ulogu u obuzdavanju uticaja Vašingtona i mešanja SAD u dešavanja u regionu još od 2015. godine.
 

2024 © - Vesti online