Četvrtak 31.05.2018.
08:52
Vestionline, Tanjug

Austrijanci protiv Tačija: Zašto davati prostor osobi sumnjive prošlosti?!

EPA//Valdrin Xhemaj
Protivnici nezavisnosti KiM Tačija vide samo kao nekadašnjeg lidera terorističke OVK

Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.

To negodovanje protivnici jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova izneli su i na promociji.

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger obratio se prisutnima i izrazio čuđenje da jedna institucija poput Diplomatske akademije daje prostora osobi čija je prošlost sumnjiva.

On je ukazao da se na Kosovu i dalje događaju napadi na Srbe i kritikovao što na skupu nije bilo reči o zločinima tokom rata, već je prikazana samo jedna strana.

Podsetio je da je OVK, koju je vodio Tači, bila i u SAD tretirana kao teroristička organizacija.

Zbog svega toga, naveo je, da napušta promociju knjige, što je učinio sa više drugih prisutnih.

U Diplomatskoj akademiji u Beču u sredu uveče je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga britanske novinarke Suzi Džeger.

Predstavljanje knjige je najavljeno pompeznim saopštenjem autorke i Rodžera Bojsa, koje se završava da je "knjiga priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države".

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič ukazao je na značaj dogovora Beograda i Prištine i konstatovao trenutno veći realizam u Beogradu. On je rekao da je dobro što dva predsednika imaju odnos poštovanja.

- Imamo istorijsku mogućnost da rešimo veliki istorijski konflikt Albanaca i Srba, koji bi otvorio put u EU. Evropska komisija želi da u svom mandatu zabeleži uspeh na ovom polju - kazao je Petrič.

Nekadašnji izaslanik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije Alber Roan ocenio je da je proteklih deset godina bilo teško postići napredak i izrazio uverenje da prioritet u narednom periodu mora biti na evropskoj integraciji.

Albanski premijer Edi Rama, koji je, takođe, prisustvovao promociji u Diplomatskoj akademiji u Beču, govoreći o Hašimu Tačiju i njegovom značaju za nezavisnost Kosova, rekao je da on sada treba da "oslobodi i Srbe od njihove noćne more".

2024 © - Vesti online